Kompot z wiśni

Opublikowano: 06.06.2022 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka kompotu z wiśniami
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni to świetna propozycja na pyszny napój w letnie dni. Kompot można przygotować także jako napój na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy napój.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
318 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Wiśnie (1000 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, dzbanek

Przepis na kompot z wiśni krok po kroku

Wiśnie umyj dokładnie i usuń z nich pestki.

Umieść wiśnie w garnku.

Wlej 1500 ml wody i dodaj cukier.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Kompot wlej do dzbanka.

Jak oceniasz przepis na kompot z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kompotu z wiśni

Kompot z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny napój do obiadu. Drylowane wiśnie idealnie nadają się do przygotowania z nich aromatycznego napoju. Kompot podać można na ciepło lub na zimno z kostkami lodu. Kompot jest tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Przepis na kompot z wiśni jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wiśnie świeże, cukier.

Jak zrobić kompot z wiśni? Wiśnie umyj dokładnie i usuń z nich pestki. Umieść wiśnie w garnku. Wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Kompot wlej do dzbanka. Możesz także przygotować kompot w słoikach. Owoce należy umieścić w słoiku, wsypać cukier i wlać wodę. Gotować w garnku zalane do 3/4 wysokości wodą przez 20 minut.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępnym latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy. Odpowiadają także za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości

Podsumowując świeże wiśnie idealnie sprawdzą się na szybki kompot. Łatwy do zrobienia kompot można przygotować, wykorzystując mrożone wiśnie. Najlepszy kompot przygotować można także z dodatkiem ksylitolu lub słodzika pozbawionego całkowicie cukru. Smaczny kompot można podać podczas imprezy urodzinowej dla dzieci.

Alergeny w kompocie z wiśni

Lista alergenów dla kompotu z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z wiśni

Wartości odżywcze kompotu z wiśni

na 100g gotowej potrawy

Kompot z wiśni to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Kompot ma średni indeks glikemiczny. Osoby chorujące na cukrzycę powinny go spożywać w ograniczonych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
127.31
318.27
Białko (g)
0.77
1.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
32.37
80.92
Węglowodany przyswajalne (g)
31.14
77.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
49.23
123.08
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.69
19.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.31
0.77
Foliany (µg (mcg))
6.15
15.38
Beta karoten (µg (mcg))
592.31
1480.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
2.54
6.35
Potas (mg)
133.54
333.85
Wapń (mg)
12.54
31.35
Fosfor (mg)
11.54
28.85
Magnez (mg)
6.92
17.31
Żelazo (mg)
0.26
0.64
Cynk (mg)
0.08
0.20
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z wiśni 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z wiśni

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
14.50