Kompot jabłkowy

Opublikowano: 08.07.2021 r., 11:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot jabłkowy z cynamonem
Kompot jabłkowy
Kompot jabłkowy to przepis na wspaniały, domowy napój, który świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady. Ma wspaniały, głęboki smak pysznych owoców i korzennych przypraw.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
184 kcal
Kcal w porcji
212 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko - 3 szt (540 g)
  • Miód - 3 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża, goździki całe, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na kompot jabłkowy krok po kroku

Jabłka umyj i pokrój na mniejsze części. Dodaj je do garnka i zalej 1,5l wody. Wrzuć goździki, cynamon i anyż.

Gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia jabłek.

Kompot schłodź odrobinę i dodaj do niego miód, całość dobrze wymieszaj.

Przyprawy możesz odcedzić. Całość udekoruj miętą.

Jak oceniasz przepis na kompot jabłkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kompotu jabłkowego

Kompot jabłkowy kojarzy się z domowym obiadem. Od zawsze jest jego nieodłącznym towarzyszem. Ten przepis pozwala na przygotowanie go w lepszej, bardziej orzeźwiającej i smacznej postaci, dzięki czemu całość jest dużo ciekawszym wyborem. Sprawdzi się idealnie zarówno dla wszystkich miłośników domowych napojów, jak i tych, którzy lubią kuchnię nowoczesną. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony lub podany z kostkami lodu. To idealny przykład na to, że tradycyjna kuchnia w świeższej odsłonie może smakować naprawdę wspaniale.

Przepis na kompot jabłkowy jest niezwykle prosty i pełen smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim początkującym kucharzom, gdyż jego wykonanie zajmuje kwadrans, a prezentuje się spektakularnie, zwłaszcza podany w przezroczystym dzbanku z cząstkami owoców. To receptura, która pozwala przygotować ten pyszny napój w domu w bardzo prosty sposób.

W tej wersji kompot robiony jest z cynamonem, anyżem i z goździkami. Przyprawy korzenne świetnie komponują się ze słodyczą jabłka. I tworzą wspaniałą kompozycję. To świetny sposób, by podkręcić smak kompotu i sprawić, by był bardziej ciekawy.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować kompot z jabłek, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny to ten przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego domowy napój, który nie tylko orzeźwia, ale również świetnie wygląda i smakuje. Jego słodycz jest odpowiednio wyważona. Całość nie jest zbyt mdląca czy kwaśna. Do tego kompotu dobrze jest wybierać jabłka jędrne i dość słodkie, by idealnie się komponowały. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić kompot jabłkowy idealny. Ta wersja jest dobrze wywarzona i pełna smaku.

Ten kompot świetnie nadaje się do obiadu. Można go podawać zaraz po ugotowaniu, na ciepło, a także po schłodzeniu. Świetnie prezentuje się ze świeżą miętą, która wspaniale łączy się jabłkową nutą. Warto zrobić go z miodem, dzięki czemu będzie naprawdę słodki. W wersji bardziej fit można też użyć do niego dowolnego słodzika, który obniży indeks glikemiczny napoju. To dobry wybór dla dzieci i dorosłych.

Alergeny w kompocie jabłkowym

Lista alergenów dla kompotu jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot jabłkowy

Wartości odżywcze kompotu jabłkowego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja choć zdrowa, nie będzie dobra dla osób z cukrzycą, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(212g)
Energia (kcal)
87.12
184.70
Białko (g)
0.28
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(212g)
Węglowodany (g)
21.99
46.62
Węglowodany przyswajalne (g)
19.86
42.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
4.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(212g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(212g)
Witamina A (µg (mcg))
2.63
5.58
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.09
0.20
Foliany (µg (mcg))
2.88
6.10
Beta karoten (µg (mcg))
21.95
46.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(212g)
Sód (mg)
2.24
4.76
Potas (mg)
94.15
199.59
Wapń (mg)
6.00
12.72
Fosfor (mg)
9.27
19.65
Magnez (mg)
4.63
9.82
Żelazo (mg)
0.17
0.35
Cynk (mg)
0.06
0.13
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu jabłkowego 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu jabłkowego

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
540 g
3 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Koszt składników
16.50