Przepis na marmoladę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
garnek, słoik 400 g

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Gotowe owoce polewamy delikatnie sokiem z cytryny.

Jabłka dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę (20 ml) i podgrzewamy je ma małym ogniu tak długo, aż powstanie z nich gesta masa.

Następnie dodajemy pozostałe owoce, cukier i cynamon do smaku. Całość trzymamy jeszcze około 40 minut na małym ogniu. Ważne, aby marmoladę często mieszać żeby się nie przypaliła.

Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie je zamykamy, a na koniec pasteryzujemy około 15 minut.

Marmolada z jabłek
Marmolada
Koszt przygotowania dania
4.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
582 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
88

Marmolada - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marmoladzie

Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie do ciast, deserów lub herbat. Jabłka w połączeniu z cynamonem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Smaczna marmolada idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić domową marmoladę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Gotowe owoce polewamy delikatnie sokiem z cytryny. Jabłka dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę (20 ml) i podgrzewamy je ma małym ogniu tak długo, aż powstanie z nich gesta masa. Następnie dodajemy pozostałe owoce, cukier i cynamon do smaku. Całość trzymamy jeszcze około 40 minut na małym ogniu. Ważne, aby marmoladę często mieszać żeby się nie przypaliła. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie je zamykamy, a na koniec pasteryzujemy około 15 minut.

Sprawdzony przepis na marmoladę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Domowa i najlepsza marmolada z jabłek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy także zrobić ją z przetartych owoców. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze marmolady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
166.33 kcal
582.17 kcal
Białko
0.19 g
0.65 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.02 mg

Węglowodany w marmoladzie

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
42.27 g
147.93 g
Węglowodany przyswajalne
40.67 g
142.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
5.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
0.21 g
0.72 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na marmoladę

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
2.00 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.12 mg
0.42 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.09 mg
Niacyna
0.06 mg
0.21 mg
Foliany
2.00 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)
Beta karoten
16.67 µg (mcg)
58.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marmoladę

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
1.67 mg
5.83 mg
Potas
67.33 mg
235.67 mg
Wapń
4.33 mg
15.17 mg
Fosfor
6.67 mg
23.33 mg
Magnez
3.33 mg
11.67 mg
Żelazo
0.10 mg
0.36 mg
Cynk
0.03 mg
0.10 mg
Miedź
0.02 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marmoladzie

Lista alergenów dla marmolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmoladę

Cena przygotowania marmolady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
5.50
Jak oceniasz przepis na marmoladę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób