Marmolada z jabłek

Opublikowano: 18.01.2023 r., 9:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z jabłkową marmoladą
Marmolada z jabłek
Marmolada z jabłek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Marmolada domowa może zostać wykorzystana także do ciasta lub babeczek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na marmoladę.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 60 min
494 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na marmolada z jabłek krok po kroku

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.

Umieść jabłka w garnku.

Wsyp cukier i dodaj cynamon oraz sok z cytryny.

Gotuj na wolnym ogniu przez 180 minut.

Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura nie przywarła do dna.

Gotową marmoladę przełóż do wyparzonych słoików.

Słoiczki pasteryzuj i przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na marmolada z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat marmolady z jabłek

Marmolada z jabłek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastek lub naleśników. Smaczna marmolada może zostać przygotowana także bez dodatku cukru. Domowa konfitura jest idealna na zimę do słoików i można ją przechowywać przez długi czas w chłodnym miejscu. Przepis na marmoladę z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marmolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny.

Jak zrobić marmoladę z jabłek? Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Umieść jabłka w garnku. Wsyp cukier i dodaj cynamon oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 180 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura nie przywarła do dna. Gotową marmoladę przełóż do wyparzonych słoików. Za pasteryzuj i przechowuj w chłodnym miejscu. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując: najlepsza marmolada przygotowana w domu sprawdzi się idealnie jako dodatek do naleśników lub domowych wypieków. Marmoladę wzbogacić można także dodatkiem śliwek lub gruszek/ Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wyrobu. Smaczna marmolada jest idealnym dodatkiem do pączków lub świeżego pieczywa. Pyszna marmolada z dodatkiem cynamonu jest bardzo aromatyczna. Domowa marmolada jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w marmoladzie z jabłek

Lista alergenów dla marmolady z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmolada z jabłek

Wartości odżywcze marmolady z jabłek

na 100g gotowej potrawy

Marmolada z jabłek to bardzo dobre źródło pektyn. Marmolada świetnie sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Marmolada zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
164.90
494.71
Białko (g)
0.19
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
41.92
125.75
Węglowodany przyswajalne (g)
40.33
120.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
4.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.98
5.94
Witamina B6 (mg)
0.03
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.36
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.06
0.18
Foliany (µg (mcg))
2.18
6.53
Beta karoten (µg (mcg))
16.51
49.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.66
4.98
Potas (mg)
67.69
203.06
Wapń (mg)
4.35
13.05
Fosfor (mg)
6.68
20.04
Magnez (mg)
3.36
10.08
Żelazo (mg)
0.10
0.31
Cynk (mg)
0.03
0.09
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady z jabłek 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marmolady z jabłek

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2000 g
10 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cukier
1000 g
1 opakowanie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
10.50