Kompot z jabłek do słoików

Opublikowano: 30.08.2022 r., 23:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy kompot jabłkowy w słoikach
Kompot z jabłek do słoików
Pyszny i aromatyczny kompot z jabłek możesz przygotować w większej ilości i delektować się nim o każdej porze roku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
201 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Jabłko (1500 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Przepis na kompot z jabłek do słoików krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Jabłka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń gniazda nasienne.

Skropl jabłka sokiem z cytryny.

Wodę wlej do garnka i gotuj na małym ogniu, wsyp cukier i gotuj do rozpuszczenia.

Jabłka przełóż do słoików i zalej syropem.

Pasteryzuj przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z jabłek do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat kompotu z jabłek do słoików

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno — zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego kompotu, najczęściej przygotowywanego przez nasze babcie czy mamy.

Kompot z jabłek do słoików to prosty pomysł na napój znany już od dawna.

Unoszący się zapach przygotowywanych jabłek zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Aromatyczny, domowy napój na bazie jabłek umili Ci czas przy rodzinnym stole.

Zatem, jak zrobić kompot z jabłek do słoików?

Będziesz potrzebować tylko kilku tanich składników, takich jak: jabłka, woda, cukier, sok z cytryny.

O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.

Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i obierz jabłka, pokrój je na mniejsze kawałki i skropl sokiem z cytryny, dzięki temu nie staną się one ciemne.

W tym czasie wlej wodę do garnka i wsyp cukier, gotuj do momentu jego rozpuszczenia.

Owoce przełóż do słoików i zalej przygotowanym wcześniej syropem.

Szczelnie zamknij i pasteryzuj przetwory przez około 20 minut.

Po tym czasie mój prosty przepis na kompot z jabłek do słoików jest gotowy, a kompot smaczny i dobry do spożycia.

Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, że domowy kompot jest najlepszy.

Alergeny w kompocie z jabłek do słoików

Lista alergenów dla kompotu z jabłek do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z jabłek do słoików

Wartości odżywcze kompotu z jabłek do słoików

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować kompot z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
80.78
201.96
Białko (g)
0.26
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.90
49.74
Węglowodany przyswajalne (g)
17.73
44.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
5.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.70
6.76
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.08
0.21
Foliany (µg (mcg))
3.18
7.96
Beta karoten (µg (mcg))
22.55
56.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.90
4.75
Potas (mg)
92.71
231.79
Wapń (mg)
5.62
14.06
Fosfor (mg)
9.20
23.00
Magnez (mg)
4.65
11.62
Żelazo (mg)
0.12
0.31
Cynk (mg)
0.04
0.09
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z jabłek do słoików 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z jabłek do słoików

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
9.00