Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, słoik, ściereczka, szatkownica

Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i poszatkuj ją na szatkownicy (jeśli nie posiadasz szatkownicy, możesz zrobić to przy pomocy noża kuchennego).

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Do garnka wlej pół szklanki wody i ocet. Następnie dodaj cukier, 3 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy.

Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Do garnka z zalewą dodaj kapustę oraz cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie do garnka dodaj jabłka i gotuj przez kolejne 5 minut.

Do wyparzonych słoików przełóż sałatkę, aby ściśle do siebie przylegała.

Pozostałą w garnku zalewę rozlej do słoików.

Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć słoiki.

Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnij i odstaw do góry dnem.

Gdy słoiki wystygną przestaw je w chłodne i zaciemnione miejsce.

Sałatka z czerwonej kapusty do słoika podana w słoiku oraz białej miseczce.
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
Koszt przygotowania dania
15.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
47

Sałatka z czerwonej kapusty do słoika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z czerwonej kapusty do słoika

Sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, jabłko, cebula, ocet spirytusowy, cukier oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna gorczycy).

Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty do słoika? Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i poszatkuj ją na szatkownicy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody i ocet. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Do garnka z zalewą dodaj kapustę oraz cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj. Następnie do garnka dodaj jabłka i gotuj. Do wyparzonych słoików przełóż sałatkę, aby ściśle do siebie przylegała. Pozostałą w garnku zalewę rozlej do słoików. Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć słoiki. Słoiki z sałatką pasteryzuj. Słoiki wyciągnij i odstaw do góry dnem. Gdy słoiki wystygną, przestaw je w chłodne i zaciemnione miejsce.

Kapusta czerwona to warzywo, które bogate jest w wiele witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, siarkę, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Kapusta jest warzywem stosunkowo niskokalorycznym, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania smacznych dań na diecie redukcyjnej. Antocyjany obecne w kapuście czerwonej nadają jej charakterystycznego koloru.

Podsumowując smaczna sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Dobra sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Dodatkowo kapusta czerwona stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze sałatki z czerwonej kapusty do słoika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(485g)
Energia (kalorie)
51.03 kcal
247.50 kcal
Białko
1.03 g
5.01 g

Węglowodany w sałatce z czerwonej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(485g)
Węglowodany
12.24 g
59.38 g
Węglowodany przyswajalne
10.31 g
50.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.93 g
9.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(485g)
Tłuszcz
0.15 g
0.73 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.45 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.28 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(485g)
Witamina A
35.26 µg (mcg)
171.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.73 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
35.87 mg
173.96 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.52 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.26 mg
Niacyna
0.29 mg
1.40 mg
Foliany
13.32 µg (mcg)
64.60 µg (mcg)
Beta karoten
419.67 µg (mcg)
2035.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika

Na 100g
Na porcję
(485g)
Sód
17.59 mg
85.30 mg
Potas
183.15 mg
888.30 mg
Wapń
31.32 mg
151.90 mg
Fosfor
23.22 mg
112.60 mg
Magnez
11.80 mg
57.25 mg
Żelazo
0.54 mg
2.63 mg
Cynk
0.16 mg
0.77 mg
Miedź
0.02 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwonej kapusty do słoika 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwonej kapusty do słoika

Lista alergenów dla sałatki z czerwonej kapusty do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania sałatki z czerwonej kapusty do słoika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
3000 g
2 małe główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 3000 g
Jabłko
1000 g
5 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób