Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
- Kapusta czerwona - 2 małe główki (3000 g)
- Jabłko - 5 średnich sztuk (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika krok po kroku
Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i poszatkuj ją na szatkownicy (jeśli nie posiadasz szatkownicy, możesz zrobić to przy pomocy noża kuchennego).
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Do garnka wlej pół szklanki wody i ocet. Następnie dodaj cukier, 3 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy.
Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Do garnka z zalewą dodaj kapustę oraz cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie do garnka dodaj jabłka i gotuj przez kolejne 5 minut.
Do wyparzonych słoików przełóż sałatkę, aby ściśle do siebie przylegała.
Pozostałą w garnku zalewę rozlej do słoików.
Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć słoiki.
Słoiki z sałatką pasteryzuj przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnij i odstaw do góry dnem.
Gdy słoiki wystygną przestaw je w chłodne i zaciemnione miejsce.
Więcej informacji na temat sałatki z czerwonej kapusty do słoika
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, jabłko, cebula, ocet spirytusowy, cukier oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna gorczycy).
Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty do słoika? Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i poszatkuj ją na szatkownicy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody i ocet. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Do garnka z zalewą dodaj kapustę oraz cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj. Następnie do garnka dodaj jabłka i gotuj. Do wyparzonych słoików przełóż sałatkę, aby ściśle do siebie przylegała. Pozostałą w garnku zalewę rozlej do słoików. Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć słoiki. Słoiki z sałatką pasteryzuj. Słoiki wyciągnij i odstaw do góry dnem. Gdy słoiki wystygną, przestaw je w chłodne i zaciemnione miejsce.
Kapusta czerwona to warzywo, które bogate jest w wiele witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, siarkę, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Kapusta jest warzywem stosunkowo niskokalorycznym, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania smacznych dań na diecie redukcyjnej. Antocyjany obecne w kapuście czerwonej nadają jej charakterystycznego koloru.
Podsumowując smaczna sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Dobra sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Dodatkowo kapusta czerwona stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w sałatce z czerwonej kapusty do słoika
Lista alergenów dla sałatki z czerwonej kapusty do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałatki z czerwonej kapusty do słoika
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonały dodatek do obiadu. Sałatka stanowi dobre źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
Energia i białka
(485g)
Węglowodany
(485g)
Tłuszcze
(485g)
Witaminy
(485g)
Składniki mineralne
(485g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.