Kompot jabłkowy
- Jabłko - 3 szt (540 g)
- Miód - 3 łyżki (75 g)
Przepis na kompot jabłkowy krok po kroku
Jabłka umyj i pokrój na mniejsze części. Dodaj je do garnka i zalej 1,5l wody. Wrzuć goździki, cynamon i anyż.
Gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia jabłek.
Kompot schłodź odrobinę i dodaj do niego miód, całość dobrze wymieszaj.
Przyprawy możesz odcedzić. Całość udekoruj miętą.
-
Marmolada
-
Surówka z pora i jabłek
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Nalewka z jabłek
-
Dżem jabłkowy
-
Marmolada z jabłek
-
Marmolada różana
-
Jabłka do słoików
-
Wino z jabłek
-
Kompot z jabłek na zimę
-
Sok z jabłek na zimę
-
Konfitura z jabłek
-
Mus jabłkowy Thermomix
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Kompot z jabłek do słoików
-
Mus z gruszek
-
Smażone jabłka do słoików
-
Przetwory z jabłek
Więcej informacji na temat kompotu jabłkowego
Kompot jabłkowy kojarzy się z domowym obiadem. Od zawsze jest jego nieodłącznym towarzyszem. Ten przepis pozwala na przygotowanie go w lepszej, bardziej orzeźwiającej i smacznej postaci, dzięki czemu całość jest dużo ciekawszym wyborem. Sprawdzi się idealnie zarówno dla wszystkich miłośników domowych napojów, jak i tych, którzy lubią kuchnię nowoczesną. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony lub podany z kostkami lodu. To idealny przykład na to, że tradycyjna kuchnia w świeższej odsłonie może smakować naprawdę wspaniale.
Przepis na kompot jabłkowy jest niezwykle prosty i pełen smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim początkującym kucharzom, gdyż jego wykonanie zajmuje kwadrans, a prezentuje się spektakularnie, zwłaszcza podany w przezroczystym dzbanku z cząstkami owoców. To receptura, która pozwala przygotować ten pyszny napój w domu w bardzo prosty sposób.
W tej wersji kompot robiony jest z cynamonem, anyżem i z goździkami. Przyprawy korzenne świetnie komponują się ze słodyczą jabłka. I tworzą wspaniałą kompozycję. To świetny sposób, by podkręcić smak kompotu i sprawić, by był bardziej ciekawy.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować kompot z jabłek, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny to ten przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego domowy napój, który nie tylko orzeźwia, ale również świetnie wygląda i smakuje. Jego słodycz jest odpowiednio wyważona. Całość nie jest zbyt mdląca czy kwaśna. Do tego kompotu dobrze jest wybierać jabłka jędrne i dość słodkie, by idealnie się komponowały. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić kompot jabłkowy idealny. Ta wersja jest dobrze wywarzona i pełna smaku.
Ten kompot świetnie nadaje się do obiadu. Można go podawać zaraz po ugotowaniu, na ciepło, a także po schłodzeniu. Świetnie prezentuje się ze świeżą miętą, która wspaniale łączy się jabłkową nutą. Warto zrobić go z miodem, dzięki czemu będzie naprawdę słodki. W wersji bardziej fit można też użyć do niego dowolnego słodzika, który obniży indeks glikemiczny napoju. To dobry wybór dla dzieci i dorosłych.
Alergeny w kompocie jabłkowym
Lista alergenów dla kompotu jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot jabłkowy
Wartości odżywcze kompotu jabłkowego
Ta opcja choć zdrowa, nie będzie dobra dla osób z cukrzycą, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(212g)
Węglowodany
(212g)
Tłuszcze
(212g)
Witaminy
(212g)
Składniki mineralne
(212g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.