Kaczka podwędzana w liściach herbacianych

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka w plasterkach na talerzu
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pyszna kaczka aromatyzowana dymem z liści herbacianych sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
853 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Liście herbaty (40 g)
  • Piersi z kaczki ze skórą (400 g)
  • Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, miska metalowa

Przepis na kaczka podwędzana w liściach herbacianych krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

Natnij pierś kaczki.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz oregano.

Rozgrzej patelnię i połóż kaczkę skórą do dołu, smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty.

Przewróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty.

Pierś razem z tłuszczem wytopionym podczas smażenia przełóż do naczynia do zapiekania i piecz przez 20 minut.

Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

Ubij ziemniaki z masłem na gładkie puree.

Pierś wyjmij z piekarnika i daj jej chwilę odpocząć.

W metalowej misce umieść liście herbaty, podpal je i gdy zaczną się tlić, zgaś, do miski włóż pierś i przykryj miskę talerzem.

Pozostaw na 2-3 minuty.

Pokrój pierś w plastry i podawaj z puree ziemniaczanym.

Jak oceniasz przepis na kaczka podwędzana w liściach herbacianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat kaczka podwędzana w liściach herbacianych

Kaczka podwędzana w liściach herbacianych to bardzo znane w Chinach danie. Przygotowuje się je na bazie mięsa kaczki. Można przygotować kaczkę w całości lub upiec samą pierś. Przepis na kaczkę podwędzaną w liściach herbacianych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kaczki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kaczki, liście herbaty, ziemniaki, masło, sól, pieprz, imbir, oregano.

Jak zrobić kaczkę podwędzaną w liściach herbacianych? Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Natnij pierś kaczki. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz oregano. Rozgrzej patelnię i połóż kaczkę skórą do dołu, smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty. Pierś razem z tłuszczem wytopionym podczas smażenia przełóż do naczynia do zapiekania i piecz przez 20 minut. Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij ziemniaki z masłem na gładkie puree. Pierś wyjmij z piekarnika i daj jej chwilę odpocząć. W metalowej misce umieść liście herbaty, podpal je i gdy zaczną się tlić, zgaś, do miski włóż pierś i przykryj miskę talerzem. Pozostaw na 2-3 minuty. Pokrój pierś w plastry i podawaj z puree ziemniaczanym.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna kaczka podwędzana w liściach herbaty to doskonałe danie na obiad. Podwędzanie jest znacznie krótszym procesem niż samo wędzenia. Podwędzać można właściwie wszystko i to w domowych warunkach bez użycia wędzarni. Podwędzanie zastosować możemy w przypadku gotowych już mięs czy serów, gdyż nie powoduje ono podwyższenia temperatury produktu. Można je właściwie nazwać aromatyzowaniem.

Alergeny w kaczka podwędzana w liściach herbacianych

Lista alergenów dla kaczka podwędzana w liściach herbacianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kaczka podwędzana w liściach herbacianych

na 100g gotowej potrawy

Kaczka podwędzana w liściach herbaty to bardzo zdrowe danie. Zawiera cenne dla naszego organizmu białko zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe nienasycone. Kaczka jest ponadto bardzo dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
189.69
853.62
Białko (g)
7.76
34.92
Fenyloalanina (mg)
0.32
1.44
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.42
37.89
Węglowodany przyswajalne (g)
7.41
33.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
4.54
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
13.69
61.59
Tłuszcze nasycone (g)
7.74
34.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
26.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
21.89
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
4.89
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.44
231.49
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6 (mg)
0.35
1.57
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.20
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.47
51.62
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.78
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
8.06
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.58
70.10
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
25.48
114.66
Potas (mg)
302.40
1360.82
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.00
45.00
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
94.33
424.47
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.94
85.24
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.99
8.96
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
2.02
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.78
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: liście herbaty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczka podwędzana w liściach herbacianych 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczka podwędzana w liściach herbacianych

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście herbaty
40 g
7.00
Za 37,5 g
Liczba opakowań 2
7.47
Za 40 g
Piersi z kaczki ze skórą
400 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
18.50
Za 400 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
58.00