Kaczka pieczona z jabłkami

Opublikowano: 17.09.2022 r., 20:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta kaczka z pieczonymi jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami
Pieczona kaczka z jabłkami to niezwykle uroczyste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad i nie tylko. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 120 min
569 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami krok po kroku

Kaczkę dokładnie umyj i oczyść.

Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.

Natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Nadziej kaczkę i zepnij za pomocą wykałaczek.

Blaszkę wysmaruj masłem i połóż na nią mięso.

Upiecz kaczkę w piekarniku przez około 2 godziny w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat kaczki pieczonej z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, olej rzepakowy, czosnek, masło i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2 godziny w 180 stopniach.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Alergeny w kaczce pieczonej z jabłkami

Lista alergenów dla kaczki pieczonej z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kaczki pieczonej z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Czas pieczenia kaczki jest zależny od jej wielkości i masy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
189.77
569.32
Białko (g)
13.70
41.11
Fenyloalanina (mg)
0.57
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.92
8.75
Węglowodany przyswajalne (g)
2.43
7.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.32
39.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.50
16.49
Tłuszcze nienasycone (g)
7.83
23.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.01
18.03
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
5.44
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.18
192.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.43
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.62
7.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.04
51.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
44.36
133.08
Potas (mg)
217.38
652.15
Wapń (mg)
6.68
20.04
Fosfor (mg)
134.59
403.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.81
50.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.29
9.87
Cynk (mg)
0.62
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej z jabłkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.50