Jak piec kaczkę?

1. Na początek przygotuj kaczkę o masie 2 kg, 2 łyżki majeranku suszonego, 5 ząbków czosnku, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz 3 średniej wielkości jabłka.

2. Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

3. Czosnek obierz i posiekaj.

4. Do oleju dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy.

5. Marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz oraz w środku.

6. Tak przygotowaną kaczkę włóż do miski i wstaw na noc do lodówki.

7. Godzinę przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

8. Jabłka obierz, pokój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.

9. Tak przygotowane jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zepnij ją wykałaczkami.

10. Kaczkę ułóż na brytfannę z rusztem.

11. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.

12. Kaczkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

13. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C i kaczkę piecz przez około 2 godziny (na każdy kilogram kaczki przypada około 1 godzina pieczenia).

14. Na ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C, aby skórka była chrupiąca.

15. W czasie pieczenia kaczkę podlewaj wytopionym z niej tłuszczem.

16. Upieczoną kaszkę pozostaw na 15 minut, zanim ją rozkroisz.

Zobacz pytania podobne do jak piec kaczkę?

To może wydać Ci się interesujące

Jak piec kaczkę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pieczenie to sposób obróbki termicznej, który polega na ogrzewaniu potrawy w piekarniku pod wpływem nagrzanego powietrza. Kaczka to mięso bardzo popularne w wielu kuchniach świata. Często podawane jest na elegancki obiad lub serwowane podczas świąt. W dalszej części dowiesz się jak przygotować kaczkę do pieczenia oraz jak upiec kaczkę w całości w piekarniku. Kaczkę możemy przygotować z dodatkiem jabłek, pomarańczy i wielu innych, ciekawych produktów. Mięso kaczki jest dość tłuste, jednak odpowiednio przygotowane staje się kruche oraz soczyste. Sprawdzony przepis na pieczoną kaczkę jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego warto posiadać pewne doświadczenie kulinarne. Pyszna kaczka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką z buraczków.

A więc jak piec kaczkę? Na początek przygotuj kaczkę o masie 2 kg, 2 łyżki majeranku suszonego, 5 ząbków czosnku, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz 3 średniej wielkości jabłka. Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Czosnek obierz i posiekaj. Do oleju dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz oraz w środku. Tak przygotowaną kaczkę włóż do miski i wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Jabłka obierz, pokój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zepnij ją wykałaczkami. Kaczkę ułóż na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Kaczkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C i kaczkę piecz przez około 2 godziny (na każdy kilogram kaczki przypada około 1 godzina pieczenia). Na ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C, aby skórka była chrupiąca. W czasie pieczenia kaczkę podlewaj wytopionym z niej tłuszczem. Upieczoną kaszkę pozostaw na 15 minut, zanim ją rozkroisz.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest to mięso dość tłuste i zawiera spore ilości cholesterolu. Mięso kaczki zasobne jest w witaminy z grupy B, sód, magnez, cynk, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując: wiesz już ile czasu przeznaczyć na pieczenie kaczki. Temperatura pieczenia kaczki wynosi około 180°C, warto jednak pamiętać, że na samym początku pieczenia oraz pod koniec pieczenia temperatura powinna wynosić około 200°C. Najlepsza kaczka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Dobrze przygotowania kaczka powinna być soczysta i jednocześnie krucha. Do faszerowania kaczki możesz wykorzystać także inne owoce, np. pomarańcze, które dodatkowo wzbogacą danie w wiele ciekawych smaków.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto