Kabaczek w occie
- Kabaczek - 3 sztuki (1000 g)
- Ocet jabłkowy - pół szklanki (120 ml)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
Przepis na kabaczka w occie krok po kroku
Do każdego słoika włóż kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, kopru.
Kabaczki umyj i pokrój plastry, włóż do słoików.
Do garnka wlej 4 szklanki wody, ocet, sól i cukier. Zagotuj.
Wlej do słoików, szczelnie zakręć i odstaw do zawekowania.
Więcej informacji na temat kabaczka w occie
Kabaczek w occie do słoików to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kolacji, sałatek, czy kanapek. Co więcej, ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a ten prosty przepis jest w zasięgu możliwości każdego. Jak zrobić kabaczki w occie, aby były dobre? Potrzebne Ci będą świeże kabaczki pokrojone w plastry oraz zalewa octowa przygotowana z wody, octu jabłkowego oraz przypraw. Najlepiej sprawdzą się ząbki czosnki, ziele angielskie, liście laurowe, świeży koper oraz ziarenka gorczycy, jednak w kwestii przypraw śmiało możesz eksperymentować i dopierać je do swoich preferencji. Jeśli na co dzień lubisz pikantne, wyraziste smaki, możesz dodać świeżą lub mieloną papryczkę chilli, ostatnio bardzo popularne staje się również dodawanie mieszanek przypraw do grilla do warzywnych przetworów. Tak naprawdę ogranicza Cię Twoja własna wyobraźnia. Aby przygotować kabaczki w occie wystarczy włożyć plastry warzywa i przyprawy do słoika i zalać je gorącą zalewą octową, przygotowana z wody, octu, soli oraz cukru. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na kabaczki w occie, które będą pyszne, uniwersalne i nadadzą się na każdą okazję, jako dodatek do bardzo wielu dań. To świetny sposób na to, jak przedłużyć sezon na te pyszne i zdrowe warzywa w swoim domu.
Alergeny w kabaczku w occie
Lista alergenów dla kabaczka w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na kabaczka w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze kabaczka w occie
Warto ograniczyć dodatek cukru, aby nie zwiększać indeksu glikemicznego przetworów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.