Jabłka prażone

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:48 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prażone jabłka z cynamonem
Jabłka prażone
Pyszne jabłka prażone z cynamonem to świetny pomysł na zdrowy deser dla dzieci, jak i dla dorosłych. Mają wyjątkowy smak, zapach i aromat. Koniecznie wypróbuj!
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
269 kcal
Kcal w porcji
228 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko (360 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (40 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Masło (30 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na jabłka prażone krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki.

Skrop owoce sokiem z cytryny.

Na patelnię dodaj masło, poczekaj, aż się rozgrzeje.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol.

Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki.

Jak oceniasz przepis na jabłka prażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat jabłek prażonych

Pyszne jabłka prażone z cynamonem to prosty przepis na zdrowy deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do ciasta, naleśników lub owsianek. Najlepsze i najsmaczniejsze są jabłka prażone podawane na ciepło. Przygotowanie deserku jest bardzo łatwe i szybkie, a składniki, które potrzebujesz to: jabłka, cynamon, masło, sok z cytryny i ulubione słodzidło np. miód, ksylitol lub erytrytol. Dzisiejsza propozycja jabłek prażonych będzie z użyciem ksylitolu.

Jak zrobić jabłka prażone? Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i włóż do miseczki. Skrop owoce sokiem z cytryny. Na patelnię dodaj masło, poczekaj aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone jabłka, cynamon i ksylitol. Całość smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Gotowe jabłka prażone przełóż do miseczki. Podawaj w formie deseru z dodatkiem skyru naturalnego lub jako dodatek np. do naleśników.

Jabłka należą do bardzo popularnych owoców, są bogate w witaminę A i C, składniki mineralne takie jak: potas, magnez czy wapń oraz są źródłem przeciwutleniaczy. Jedno średnie jabłko (180 g) zawiera 90 kcal, 0.7 g białka, 0.7 g tłuszczy, 18.2 g węglowodanów i 3.6 g błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają niski indeks glikemiczny (IG), zawierają wysoką zawartość wody i są sycące. Regularne spożywanie jabłek ma korzystny wpływ m.in na zmniejszenie występowania chorób serca lub cukrzycy typu 2. Zawarte w owocu pektyny są naturalnym prebiotykiem, przez co wspomagają pracę przewodu pokarmowego i sprzyjają poprawie perystaltyki jelit.

Cynamon to skarbnica samych prozdrowotnych właściwości m.in wykazuje działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniające. W okresie zimowym jest często spożywany, ponieważ jest dodawany do wielu ciast, pierników, alkoholi na ciepło lub herbat. Zdecydowanie najlepsze w cynamonie jest to, że jest aromatyczny, ma wyjątkowy smak i zapach.

Przepis na jabłka prażone to dobre rozwiązanie na coś zdrowego i słodkiego. Jeśli jesteś miłośnikiem cynamonu to z pewnością pokochasz jabłka w cynamonie!

Alergeny w jabłkach prażonych

Lista alergenów dla Jabłek prażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jabłek prażonych

na 100g gotowej potrawy

Zamiast ksylitolu możesz użyć erytrytolu lub miodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kcal)
118.03
269.12
Białko (g)
0.34
0.77
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany (g)
20.74
47.30
Węglowodany przyswajalne (g)
18.25
41.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
5.69
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz (g)
5.49
12.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.74
8.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
3.98
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.18
32.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A (µg (mcg))
47.64
108.61
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.73
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.24
100.87
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.52
8.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.47
71.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód (mg)
2.46
5.61
Potas (mg)
89.97
205.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.58
40.09
Fosfor (mg)
10.55
24.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.01
11.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.45
Cynk (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.22
0.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek prażonych 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłek prażonych

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
30.30