Gruszkówka

Opublikowano: 26.06.2021 r., 10:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z gruszek
Gruszkówka
Nalewka z gruszek to tradycyjny polski trunek o bogatym, pysznym i aromatycznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego rodzaju alkoholu.
Przygotowanie 15 min
64 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka (1000 g)
  • Spirytus (350 ml)
  • Miód 5 dużych łyżek (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
słoiki, butelka szklana

Przepis na gruszkówkę krok po kroku

Gruszki umyj, pokrój w kostki i wrzuć do słoika.

Zalej owoce miodem, spirytusem i 3/4 szklanki wody i szczelnie zamknij słoiki.

Odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy.

Jak oceniasz przepis na gruszkówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gruszkówki

Nalewka z gruszek to tradycyjny polski trunek o bogatym, pysznym i aromatycznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego rodzaju alkoholu. Przepis na gruszkówkę jest prosty i szybki w przygotowaniu, sprawdzi się też na wiele okazji. Co prawda czas oczekiwania na to, aż nalewka z gruszką w butelce będzie gotowa do podania wynosi kilka tygodni, dlatego to przepis dla cierpliwych, ale warto wykazać się cierpliwością, aby potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem. Gruszkówka to smaczny dodatek w szczególności do słodkich potraw, zwłaszcza deserów, na przykład słodkich ciast, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z ich smakiem. Szybka gruszkówka na spirytusie z miodem to oryginalny sposób na wykorzystanie gruszek w swojej kuchni. Przepis na to jak zrobić gruszkówkę, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkująca osoba. Wystarczy kilka prostych i szybkich kroków, aby móc skosztować tego wyjątkowego smaku domowej, samodzielnie przygotowanej nalewki. Nalewkę z gruszek możesz zrobić na spirytusie, ale jako baza alkoholowa sprawdzi się także wódka. Do gruszkówki możesz dodać cynamon - połączenie smaku gruszek z korą cynamonową sprawia, że smak nalewki jest jeszcze ciekawszy i bardziej aromatyczny. Przedstawiamy przepis na najlepszą, domową nalewkę z gruszek, zwaną gruszkówką, która sprawdzi się na wiele przeróżnych okazji. Gruszkówka z naszego przepisu nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą. Nalewka z gruszek z miodem z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko jako samodzielny trunek, ale również jako dodatek do ciast, czy deserów, które podkręcą ich smak i aromat. Aby przygotować nalewkę potrzebujesz wyłącznie gruszek, wybranego alkoholu - wódki lub spirytusu oraz cukru lub miodu. Opcjonalnie możesz dodać również przyprawy, na przykład cynamon lub inne przyprawy korzenne. Wystarczy, że pokroisz gruszki na mniejsze cząstki, zasypiesz cukrem i/lub miodem, wybranymi przyprawami, zalejesz wodą, alkoholem i odstawisz w szczelnie zamkniętych słoikach na około 6 tygodni. Choć czas oczekiwania na to, aż nalewka z gruszką w butelce będzie gotowa jest dość długi zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, aby ostatecznie cieszyć się tym smakiem.

Alergeny w gruszkówce

Lista alergenów dla gruszkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszkówkę

Wartości odżywcze gruszkówki

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na negatywny wpływ częstych, większych ilości alkoholu na stan zdrowia, zalecane jest ograniczanie jego spożycia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
128.16
64.08
Białko (g)
0.27
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
20.44
10.22
Węglowodany przyswajalne (g)
18.41
9.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.84
1.42
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.12
0.06
Foliany (µg (mcg))
4.77
2.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.39
0.69
Potas (mg)
81.77
40.89
Wapń (mg)
6.58
3.29
Fosfor (mg)
9.39
4.69
Magnez (mg)
4.77
2.39
Żelazo (mg)
0.17
0.09
Cynk (mg)
0.09
0.05
Miedź (mg)
0.06
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszkówki 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gruszkówki

Koszt składników
62.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Spirytus
350 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
28.00
Za 350 ml
Miód
200 g
5 dużych łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Koszt składników
62.20