Gruszkówka
- Gruszka (1000 g)
- Spirytus (350 ml)
- Miód - 5 dużych łyżek (200 g)
Przepis na gruszkówkę krok po kroku
Gruszki umyj, pokrój w kostki i wrzuć do słoika.
Zalej owoce miodem, spirytusem i 3/4 szklanki wody i szczelnie zamknij słoiki.
Odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy.
Więcej informacji na temat gruszkówki
Nalewka z gruszek to tradycyjny polski trunek o bogatym, pysznym i aromatycznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego rodzaju alkoholu. Przepis na gruszkówkę jest prosty i szybki w przygotowaniu, sprawdzi się też na wiele okazji. Co prawda czas oczekiwania na to, aż nalewka z gruszką w butelce będzie gotowa do podania wynosi kilka tygodni, dlatego to przepis dla cierpliwych, ale warto wykazać się cierpliwością, aby potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem. Gruszkówka to smaczny dodatek w szczególności do słodkich potraw, zwłaszcza deserów, na przykład słodkich ciast, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z ich smakiem. Szybka gruszkówka na spirytusie z miodem to oryginalny sposób na wykorzystanie gruszek w swojej kuchni. Przepis na to jak zrobić gruszkówkę, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkująca osoba. Wystarczy kilka prostych i szybkich kroków, aby móc skosztować tego wyjątkowego smaku domowej, samodzielnie przygotowanej nalewki. Nalewkę z gruszek możesz zrobić na spirytusie, ale jako baza alkoholowa sprawdzi się także wódka. Do gruszkówki możesz dodać cynamon - połączenie smaku gruszek z korą cynamonową sprawia, że smak nalewki jest jeszcze ciekawszy i bardziej aromatyczny. Przedstawiamy przepis na najlepszą, domową nalewkę z gruszek, zwaną gruszkówką, która sprawdzi się na wiele przeróżnych okazji. Gruszkówka z naszego przepisu nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą. Nalewka z gruszek z miodem z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko jako samodzielny trunek, ale również jako dodatek do ciast, czy deserów, które podkręcą ich smak i aromat. Aby przygotować nalewkę potrzebujesz wyłącznie gruszek, wybranego alkoholu - wódki lub spirytusu oraz cukru lub miodu. Opcjonalnie możesz dodać również przyprawy, na przykład cynamon lub inne przyprawy korzenne. Wystarczy, że pokroisz gruszki na mniejsze cząstki, zasypiesz cukrem i/lub miodem, wybranymi przyprawami, zalejesz wodą, alkoholem i odstawisz w szczelnie zamkniętych słoikach na około 6 tygodni. Choć czas oczekiwania na to, aż nalewka z gruszką w butelce będzie gotowa jest dość długi zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, aby ostatecznie cieszyć się tym smakiem.
Alergeny w gruszkówce
Lista alergenów dla gruszkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszkówkę
Wartości odżywcze gruszkówki
Ze względu na negatywny wpływ częstych, większych ilości alkoholu na stan zdrowia, zalecane jest ograniczanie jego spożycia.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.