Gratiny

Opublikowano: 24.05.2022 r., 13:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gratiny podane na białym talerzu.
Gratiny
Gratiny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Zapiekanka ziemniaczana sprawdzi się także jako samodzielne danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na doskonałe danie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
953 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 10 dużych sztuk (2000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Ser parmezan (200 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na gratiny krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Masło rozpuść w rondlu i wlej do ziemniaków.

Dopraw je solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Ziemniaki umieść w naczyniu do zapiekania.

Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie.

W misce umieść jajka, wlej śmietanę i wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do masy, wymieszaj.

Wlej masę jajeczną na wierzch ziemniaków.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40 minut.

Podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na gratiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat gratinów

Gratiny to bardzo dobry pomysł na pyszną zapiekankę z ziemniaków. Można ją także przygotować z dodatkiem innych warzyw korzeniowych takich jak marchew, seler czy pietruszka. Gratiny zapiekane w piekarniku są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo kremowe i delikatne w środku. Przepis na gratiny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, masło, śmietanka kremówka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, parmezan, jajka.

Jak zrobić gratiny? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Masło rozpuść w rondlu i wlej do ziemniaków. Dopraw je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ziemniaki umieść w naczyniu do zapiekania. Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie. W misce umieść jajka, wlej śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do masy, wymieszaj. Wlej masę jajeczną na wierzch ziemniaków. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Podziel na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki to warzywa zawierające dużą ilość potasu oraz skrobi ziemniaczanej. Są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Ziemniaki mają także wysoki indeks sytości.

Podsumowując smaczne gratiny sprawdzą się doskonale na obiad. Można je wzbogacić dodatkiem bardziej intensywnych w smaku przypraw. Ziemniaki z serem i śmietanką pasują jako dodatek do wielu dań. Pyszne ziemniaki można podać także samodzielnie jako danie bez dodatku mięsa. Gratiny są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni i podgrzać w piekarniku. Gratiny ziemniaczane sprawdzą się także podane na kolację.

Alergeny w gratinach

Lista alergenów dla gratinów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze gratinów

na 100g gotowej potrawy

Gratiny to bardzo dobre źródło skrobi ziemniaczanej oraz węglowodanów złożonych. Ziemniaki mają dość wysoki indeks glikemiczny, lecz śmietana pozwala go nieco obniżyć. Zapiekanka jest dość kaloryczna i nie powinny jej spożywać w dużych ilościach osoby odchudzające się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
164.38
953.41
Białko (g)
5.06
29.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
12.50
72.51
Węglowodany przyswajalne (g)
11.09
64.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
8.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
10.58
61.39
Tłuszcze nasycone (g)
8.26
47.94
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
13.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
11.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.99
249.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
60.34
349.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.27
76.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.28
343.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
4.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.21
82.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.10
75.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
94.58
548.56
Potas (mg)
303.82
1762.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.90
538.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.00
585.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.44
112.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
4.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
2.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gratinów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gratinów

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
51.00