Przepis na gratiny krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Masło rozpuść w rondlu i wlej do ziemniaków.

Dopraw je solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Ziemniaki umieść w naczyniu do zapiekania.

Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie.

W misce umieść jajka, wlej śmietanę i wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do masy, wymieszaj.

Wlej masę jajeczną na wierzch ziemniaków.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40 minut.

Podziel na porcje.

Gratiny podane na białym talerzu.
Gratiny
Koszt przygotowania dania
47.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
953 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Gratiny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gratinach

Gratiny to bardzo dobry pomysł na pyszną zapiekankę z ziemniaków. Można ją także przygotować z dodatkiem innych warzyw korzeniowych takich jak marchew, seler czy pietruszka. Gratiny zapiekane w piekarniku są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo kremowe i delikatne w środku. Przepis na gratiny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, masło, śmietanka kremówka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, parmezan, jajka.

Jak zrobić gratiny? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Masło rozpuść w rondlu i wlej do ziemniaków. Dopraw je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ziemniaki umieść w naczyniu do zapiekania. Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie. W misce umieść jajka, wlej śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do masy, wymieszaj. Wlej masę jajeczną na wierzch ziemniaków. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Podziel na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki to warzywa zawierające dużą ilość potasu oraz skrobi ziemniaczanej. Są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Ziemniaki mają także wysoki indeks sytości.

Podsumowując smaczne gratiny sprawdzą się doskonale na obiad. Można je wzbogacić dodatkiem bardziej intensywnych w smaku przypraw. Ziemniaki z serem i śmietanką pasują jako dodatek do wielu dań. Pyszne ziemniaki można podać także samodzielnie jako danie bez dodatku mięsa. Gratiny są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni i podgrzać w piekarniku. Gratiny ziemniaczane sprawdzą się także podane na kolację.

Wartości odżywcze gratinów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kalorie)
164.38 kcal
953.41 kcal
Białko
5.06 g
29.35 g

Węglowodany w gratinach

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany
12.50 g
72.51 g
Węglowodany przyswajalne
11.09 g
64.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
8.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz
10.58 g
61.39 g
Tłuszcze nasycone
8.26 g
47.94 g
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
13.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.96 g
11.36 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
2.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
42.99 mg
249.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gratiny

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A
60.34 µg (mcg)
349.95 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
1.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
13.27 mg
76.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
1.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
59.28 µg (mcg)
343.80 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
4.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.21 µg (mcg)
82.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
13.10 µg (mcg)
75.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gratiny

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód
94.58 mg
548.56 mg
Potas
303.82 mg
1762.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
92.90 mg
538.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
101.00 mg
585.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
19.44 mg
112.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
4.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
2.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gratinów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gratinach

Lista alergenów dla gratinów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło

Cena przygotowania gratinów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na gratiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób