Galat z golonki
- Golonka wieprzowa (1000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
- Por (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Żelatyna - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na galata z golonki krok po kroku
Golonkę włóż do garnka, wlej do niego sześć szklanek wody i gotuj na małej mocy palnika przez 90 minut.
Czosnek, marchew, pietruszkę, por oraz seler korzeniowy obierz, przekrój na mniejsze części i włóż do garnka z golonką. Do warzyw i mięsa dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
Golonkę z warzywami gotuj jeszcze 60 minut, na malej mocy palnika.
Po tym czasie golonkę z warzywami wyciągnij z garnka, a wywar przecedź na sicie.
Mięso z golonki oraz ugotowaną marchew pokrój na mniejsze kawałki.
Do wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie rozpuści się.
Do salaterek włóż mięso oraz marchew i zalej je wywarem z żelatyną.
Salaterki odstaw do ostudzenia i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy galat podawaj na zimno.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat galatu z golonki
Galat z golonki to doskonały pomysł na przystawkę na ciemno. Galaretę z golonki wieprzowej warto podać z dodatkiem pieczywa oraz octu. Przepis na galat z golonki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać galart potrzebne będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, czosnek, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, żelatyna, sól pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić galat z golonki? Golonkę włóż do garnka, wlej do niego sześć szklanek wody i gotuj na małej mocy palnika przez 90 minut. Czosnek, marchew, pietruszkę, por oraz seler korzeniowy obierz, przekrój na mniejsze części i włóż do garnka z golonką. Do warzyw i mięsa dodaj także 2 liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Golonkę z warzywami gotuj jeszcze 60 minut, na malej mocy palnika. Po tym czasie golonkę z warzywami wyciągnij z garnka, a wywar przecedź na sicie. Mięso z golonki oraz ugotowaną marchew pokrój na mniejsze kawałki. Do wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie rozpuści się. Do salaterek włóż mięso oraz marchew i zalej je wywarem z żelatyną. Salaterki odstaw do ostudzenia i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy galat podawaj na zimno.
Marchew jest produktem niskokalorycznym. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: najlepsza galareta z golonki świetnie sprawdzi się jako przystawka, którą możesz podać podczas wielu imprez. Pyszna galareta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa oraz octu. Smaczna potrawa jest dobra do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu, dlatego warto przechowywać ją w chłodnym miejscu.
Alergeny w galacie z golonki
Lista alergenów dla galatu z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze galatu z golonki
Galat z golonki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na zimno. Galareta wieprzowa stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.