Galaretka wieprzowa

Opublikowano: 10.06.2021 r., 18:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka z mięsem i pietruszką
Galaretka wieprzowa
Galaretka wieprzowa to pomysł na wspaniałą imprezową przekąskę. Jest niezwykle pyszna i pełna warzyw. Najlepiej smakuje polana odrobiną octu jabłkowego.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 110 min
464 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Karkówka wieprzowa (200 g)
  • Żelatyna - 9 łyżek (72 g)
  • Marchewka - 3 szt (135 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na galaretkę wieprzową krok po kroku

Mięso umyj i pokrój na mniejsze części. Przełóż je do dużego garnka i zalej 1,5l wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

Marchewki i pietruszkę obierz i dodaj do mięsa. Gotuj przez 40 minut. Po tym czasie odcedź mięso i warzywa. Pokrój mięso i marchew w drobną kostkę. Dodaj do wywaru.

Do wywaru dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj.

Galaretę przelej do małych miseczek, wstaw do lodówki i chłódź przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na galaretkę wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat galaretki wieprzowej

Galaretka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych przystawek w polskiej tradycyjnej kuchni. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości jak pyszna galareta, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również cieszy oczy pięknym wyglądem. Z dodatkiem mięsa i marchewki jest wspaniałą przekąską, która idealnie komponuje się z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobrą galaretę wieprzową, która będzie wspaniale smakować, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna.

Choć galareta jest daniem dość prostym, wiele osób zastanawia się jak ugotować ją w domu, gdyż zwykle zjadana jest w restauracjach. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to co najlepsze mogło do niego przejść.

Ta mięsna potrawa jest też niezwykle zdrowa. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz.

Ta domowa galaretka smakuje naprawdę wybornie. To wszystko zasługa długo gotowanego wywaru i dodatku warzyw. Można do niej dodać również natkę pietruszki. To wpłynie nie tylko na lepszy smak, ale również pozwoli lepiej przyswoić kolagen w niej ukryty.

Przepis jest niezwykle prosty, więc na pewno poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące. Zawsze się udaje, a efekt końcowy zachwyca naprawdę wspaniałym smakiem i aromatem. Ta tradycyjna galaretka powstaje z najlepszego mięsa. Warto zrobić ją z golonki. Można także przygotować ją z nóżek wieprzowych, jednak w tym przepisie zostały one zastąpione mięsem z karkówki, które nadaje odpowiedniego smaku galarecie. Ten galart wieprzowy sprawdzi się na każdej imprezie.

Alergeny w galaretce wieprzowej

Lista alergenów dla galaretki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę wieprzową

Wartości odżywcze galaretki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Galaretka nie powinna zbyt często gościć w menu ze względu na czerwone mięso, które nie jest zbyt zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
197.62
464.41
Białko (g)
26.38
62.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
0.92
2.16
Węglowodany przyswajalne (g)
0.65
1.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.63
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
9.33
21.93
Tłuszcze nasycone (g)
8.63
20.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
1.65
Cholesterol (mg)
104.19
244.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina C (mg)
0.57
1.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
128.38
301.69
Wapń (mg)
20.76
48.80
Żelazo (mg)
1.36
3.20
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki wieprzowej 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki wieprzowej

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Karkówka wieprzowa
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Żelatyna
72 g
9 łyżek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
9.00
Za 72 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Koszt składników
46.50