Frittata z pieczarkami
- Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Szpinak - 2 garści (120 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Ser parmezan - 4 łyżki (40 g)
Przepis na frittata z pieczarkami krok po kroku
Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół.
Jajka wbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.
Do jajek dodaj pokrojone warzywa.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną, po chwili dodaj szpinak i smaż na niewielkim ogniu.
Gdy jajka się zetną, dodaj parmezan.
Więcej informacji na temat frittaty z pieczarkami
Frittata z pieczarkami to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.
Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.
Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę z pieczarkami będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeży szpinak, świeże pieczarki, parmezan, jajka, odrobinę oleju rzepakowego. Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Zatem, jak zrobić frittatę z pieczarkami?
W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i wymieszaj masę jajeczną za pomocą rózgi. Paprykę i pieczarki pokrój w kostkę i wymieszaj z masą jajeczną.
Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną z warzywami.
Gdy jajka delikatnie się zetną, dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Na koniec posyp całość parmezanem.
W ciągu 20 minut powinna być dobra do spożycia. O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto.
Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy pyszne przekąski w ciągu dnia.
Sam widzisz jak szybka i łatwa jest ona w przygotowaniu. Czy jest pyszna? Przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis.
Alergeny w frittatacie z pieczarkami
Lista alergenów dla frittaty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze frittaty z pieczarkami
Do frittaty możesz dodać swoje ulubione warzywa i dodatki.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.