Farsz do placka po węgiersku

Opublikowano: 02.04.2023 r., 13:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
farsz do placka po węgiersku
Farsz do placka po węgiersku
Pyszna i aromatyczna potrwa pełna warzyw z wyrazistym sosem to nic innego jak placek po węgiersku. Poznaj mój przepis i przekonaj się jak szybka i pyszna jest to potrawa.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
354 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Kiełbasa domowa 2 sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (120 g)
  • Cukinia 1/2 sztuki (1 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do placka po węgiersku krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę, cebulę w pióra, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę lub półksiężyce.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę wody i koncentrat pomidorowy.

Dopraw do smaku i duś przez 5 minut.

Jak oceniasz przepis na farsz do placka po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat farszu do placka po węgiersku

Placki węgierskie i farsz do placka po węgiersku to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskich potrawach nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, danie to już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na farsz do placka po węgiersku. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli cukinia i papryka.

Farsz z kabaczkiem, kiełbasą i papryką sprawdzi się jako pomysł na obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny.

Zatem, jak zrobić farsz do placka po węgiersku?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na pyszny obiad.

Już wiesz, jak zrobić farsz do placka po węgiersku, koniecznie wykorzystaj mój najlepszy pomysł na smaczny i łatwy w przygotowaniu posiłek. Zatem życzę Ci smacznego.

Alergeny w farszu do placka po węgiersku

Lista alergenów dla farszu do placka po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do placka po węgiersku

Wartości odżywcze farszu do placka po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie jesteś na diecie warzywnej, śmiało możesz pominąć dodatek mięsa do farszu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
236.27
354.41
Białko (g)
6.80
10.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.52
8.28
Węglowodany przyswajalne (g)
4.64
6.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
1.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
20.99
31.48
Tłuszcze nasycone (g)
7.29
10.93
Tłuszcze nienasycone (g)
13.70
20.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.57
14.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.14
6.20
Tłuszcze trans (g)
0.13
0.20
Cholesterol (mg)
35.12
52.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
45.16
67.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
42.42
63.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.60
Witamina E (mg)
0.61
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.61
6.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
3.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.73
20.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
426.26
639.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
539.07
808.61
Potas (mg)
246.22
369.33
Wapń (mg)
19.74
29.61
Fosfor (mg)
110.36
165.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.24
21.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.09
Cynk (mg)
0.85
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do placka po węgiersku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do placka po węgiersku

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kiełbasa domowa
300 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cukinia
1 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
26.00