Espresso martini
- Wódka (100 ml)
- Kahlua (30 ml)
- Espresso (160 ml)
- Syrop cukrowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Lód (60 g)
Przepis na espresso martini krok po kroku
Wszystkie składniki wraz z lodem umieść w shakerze i wstrząśnij do połączenia składników.
Gotowego drinka przelej do kieliszka.
-
Cosmopolitan
-
Blue curacao
-
Sex on the beach drink
-
Krwawa mary
-
Long island drink
-
Bloody mary
-
White russian
-
Moscow mule
-
Drinki z blue curacao
-
Blue lagoon drink
-
Campari drink
-
Kolana pszczoły
-
Wściekły pies
-
Drink z sokiem pomarańczowym
-
Black russian
-
Drink z blue kurakao
-
U boot drink
-
Drink z truskawkami
-
Drinki z wódką
Więcej informacji na temat espresso martini
Espresso martini to dobry drink dla osób bardzo lubiących kawę. Powstał w jednym z Londyńskich klubów w latach 80 ubiegłego wieku. Przepis na espresso martini jest bardzo prosty należy do drinków, od których możesz zacząć swoją przygodę barmańską. Do przygotowania tego koktajlu potrzebne będą: wódka, espresso, Kahlua, kostki lodu oraz syrop cukrowy.
Jak zrobić espresso martini? Do przygotowania drinka potrzebujesz jedynie shaker i kieliszek do martini, w który przelejesz koktajl. Do shakera włóż lód, wlej wódkę, likier Kahlua, syrop cukrowy, wstrząśnij i przelej do kieliszka na martini. W zależności czy wolisz bardziej czy mniej słodki drink dodaj więcej lub mniej syropu cukrowego.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Kahlua to pochodzący z Meksyku likier na bazie kawy. Likier kawowy może być składnikiem wielu różnych drinków, zawiera on 20% alkoholu więc jest trunkiem o średniej zawartości procentów. Ziarna kawowca, z których sporządzany jest likier to roślina należąca do wiecznie zielonych drzew i krzewów. Palone ziarna kawowca zaparzane są wodą i napar nazywany jest kawą. Kawa zawiera witaminy z grupy B oraz olejki eteryczne. Picie kawy wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując pomysł na domowy koktajl na bazie wódki i kawy idealnie pasuje na imprezę. Drink jest pyszny i w zależności od dodatku syropu cukrowego może być bardziej lub mniej słodki. Zaserwuj drinka jeśli wśród twoich gości znajdują się smakosze kawy.
Alergeny w espresso martini
Lista alergenów dla espresso martini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na espresso martini
Wartości odżywcze espresso martini
Koktajle z dodatkiem alkoholu nie powinny występować zbyt często w naszej diecie. Alkohol jest kaloryczny i zawiera często sporą ilość cukru. Alkoholu powinny unikać w szczególności osoby z problemami z wątrobą.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.