Egg nog

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka z kremowym egg nogiem.
Egg nog
Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu. Tradycyjnie podawany jako rodzaj świątecznego likieru.
Przygotowanie 15 min
372 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Miód (15 g)
  • Mleko 2% - szklanka (250 ml)
  • Cynamon (5 g)
  • Brandy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
gałka muszkatołowa, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na egg nog krok po kroku

W rondelku podgrzej mleko z gałką, cynamonem, miodem i ekstraktem. Podgrzej, aż zacznie się gotować i zdejmij z ognia

Jajka wbij do misy miksera. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

Cały czas ubijając jajka, łyżka po łyżce, dodaj ciepłe mleko.

Całość przelej z powrotem do rondelka.

Podgrzej i zdejmij z ognia. Dodaj brandy. Dokładnie wymieszaj i schłodź.

Jak oceniasz przepis na egg nog
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat egg nog

Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu. Tradycyjnie podawany jako rodzaj świątecznego likieru. Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, ale również w niektórych krajach Europy. Napój znany jest od XVII wieku.

Przepis na egg nog to wspaniały pomysł na pyszny deser. O jego wyjątkowym smaku decydują użyte przyprawy. Egg nog robi się z cynamonem, wanilią, miodem i dodatkiem startej gałki muszkatołowej. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. W smaku przypominający nieco ajerkoniak znany jest od XVII wieku. Bazą alkoholową może być rum, brandy lub whisky. W smaku przypominać może trochę ajerkoniak, a nawet adwokata. Będzie smakował wszystkim tym, którzy lubią drinki na bazie mleka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić egg nog, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się na bazie surowych żółtek jaj, dlatego dobrze jest używać tych odkażonych. To dobry wybór również dla początkujących osób. Zazwyczaj serwowany silnie schłodzony, lecz także na gorąco. Ze względu na dodatek alkoholu nie jest to deser dla dzieci. Jednak w wielu przepis można znaleźć wersję bez niego, która świetnie sprawdza się również dla najmłodszych. Przepis na egg nog to troszkę przepis na kogel-mogel, jednak zawiera znacznie więcej aromatycznych przypraw. To właśnie ich obecność sprawia, że jest tak często wybierany na drink w okolicach Bożego Narodzenia.

Egg nog, to z jednej strony drink, a z drugiej smaczny deser. Można go przygotowywać zarówno w wersji z procentami, jak i bez nich. Jako drink alkoholowy jest dość ciężkostrawny, dlatego nie przypadnie do gustu wszystkim. Na pewno polubią go osoby, które kochają napoje bardzo słodkie, ten taki właśnie jest. Ma właściwości rozgrzewające. Nie sprawdzi się do kolacji, ale może być podawany jako deser, zwłaszcza do potraw nieco kwaśnych i owocowych. Nie pasuje za to do ciast na bazie karmelu, całość będzie zbyt słodka i mdląca. Sprawdza się idealnie na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Alergeny w egg nog

Lista alergenów dla egg nog przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze egg nog

na 100g gotowej potrawy

Ten napój ze względu na duży udział alkoholu nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
100.56
372.07
Białko (g)
4.14
15.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
7.75
28.67
Węglowodany przyswajalne (g)
7.03
26.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
2.68
9.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
5.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
4.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
2.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
1.19
Cholesterol (mg)
59.89
221.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
79.00
292.30
Witamina B6 (mg)
0.07
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.84
Witamina C (mg)
0.20
0.75
Witamina D (µg (mcg))
1.03
3.80
Witamina E (mg)
0.20
0.76
Retinol (µg (mcg))
78.80
291.56
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.16
0.60
Niacyna (mg)
0.11
0.40
Foliany (µg (mcg))
8.39
31.03
Beta karoten (µg (mcg))
3.49
12.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
47.25
174.84
Potas (mg)
134.33
497.03
Wapń (mg)
105.79
391.41
Fosfor (mg)
99.25
367.24
Magnez (mg)
10.64
39.37
Żelazo (mg)
0.39
1.44
Cynk (mg)
0.51
1.90
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny egg nog 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania egg nog

Koszt składników
94.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Mleko 2%
250 ml
szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Brandy
50 ml
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 ml
Koszt składników
94.80