Dżem z moreli
- Morele (1000 g)
- Cukier - niecała szklanka (100 g)
Przepis na dżem z moreli krok po kroku
Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Ułóż morele w garnku i zasyp cukrem.
Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
W zależności od dojrzałości owoców czas gotowania to od 1 do 2 godzin.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z moreli
Morele to jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym źródłem witamin, błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Dlatego, warto móc jeść je przez cały rok a domowe przetwory to na to idealny sposób. Domowy dżem z moreli to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność świeżych moreli w Polsce jest dość ograniczona czasowo wyłącznie do miesięcy letnich, dlatego warto wiedzieć jak zrobić dżem morelowy i móc cieszyć się jego smakiem przez długi czas, również podczas zimnych, deszczowych wieczorów, kiedy o wielu świeżych owocach można tylko pomarzyć. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na dżem z moreli, który przygotujesz szybko i łatwo, a efekty zadowolą każdego. Jest pyszny, niskosłodzony i sprawdzi się również dla dzieci. Domowe przetwory to świetny sposób na to, aby cieszyć się smakiem moreli poza sezonem, kiedy znikną ze sklepów. Pewnie zastanawiasz się teraz jak wygląda przepis na dżem z moreli. Do dżemu i wszelkiego rodzaju konfitur najlepiej sprawdzą się dojrzałe, miękkie owoce. Oprócz moreli niezbędny będzie także cukier. Standardowo przyjmuje się, że ilość cukru powinna być o połowę mniejsza od ilości użytych owoców - przykładowo, jeśli przygotowujesz dżem z kilograma owoców morelowych powinnaś/eś dodać 500 g cukru. Jednak w praktyce ilość cukru najlepiej uzależnić od indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj też że cukier jest bardzo kaloryczny i znacząco zwiększa indeks glikemiczny potraw, do których go dodajemy. Dlatego warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem - to dobry słodziki, który ma o połowę mniejszą kaloryczność oraz zerowy indeks glikemiczny. W zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać możesz przygotować dżem bez żelfixu, jak również z jego dodatkiem - będzie wtedy bardziej gęsty i galaretowaty. Dżem z moreli możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek, naleśników, placuszków i omletów na słodko. Koniecznie poznaj tej szybki i łatwy przepis na przepyszny dżem morelowy.
Alergeny w dżemie z moreli
Lista alergenów dla dżemu z moreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z moreli
Wartości odżywcze dżemu z moreli
Aby zmniejszyć kaloryczność oraz indeks glikemiczny dżemu najlepiej zamienić cukier na ksylitol.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.