Duszona pierś z kurczaka

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszona pierś z kurczaka podana na niebieskim talerzu w towarzystwie pomidorków koktajlowych.
Duszona pierś z kurczaka
Duszona pierś z kurczaka to doskonała opcja na obiad da całej rodziny. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jej smakiem.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Czas duszenia 35 min
618 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na duszoną pierś z kurczaka krok po kroku

Piersi kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Przypraw ulubionymi przyprawami i obtocz w mące.

Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia i posyp tymiankiem.

Następnie wlej 250 ml wody, zagotuj i duś pod przykryciem do miękkości mięsa ok.25 min.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na duszoną pierś z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat duszonej piersi z kurczaka

Duszona pierś z kurczaka to doskonała opcja na obiad da całej rodziny. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jej smakiem.

Przepis na duszoną pierś z kurczaka to doskonały pomysł na wspaniały dodatek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Z tej receptury powstaje naprawdę soczysta, szybka i łatwa opcja, która smakuje po prostu obłędnie. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepszy i najdelikatniejszy kurczak. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, wystarczy połączyć mięso ze źródłem węglowodanów złożonych np. ryżem czy kaszą, a także świeżymi warzywami, by powstało naprawdę zdrowe i w pełni zbilansowane danie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Ten przepis to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne, ale również proste dania. Ten kurczak doskonale sprawdzi się z dużą ilością warzyw. W takim wydaniu będzie świetnym wyborem nawet na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić duszoną pierś z kurczaka, by była smaczna, szybka i naprawdę ciekawa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka duszona jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Przepis na filet z kurczaka jest prostym sposobem na stworzenie posiłku dla całej rodziny. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Można go podać na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje.

Alergeny w duszonej piersi z kurczaka

Lista alergenów dla duszonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze duszonej piersi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dostarcza dużą ilość niezbędnych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
320.45
618.48
Białko (g)
16.33
31.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
23.64
45.62
Węglowodany przyswajalne (g)
23.64
45.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
17.48
33.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
4.65
Tłuszcze nienasycone (g)
15.07
29.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
24.35
47.00
Potas (mg)
214.74
414.45
Wapń (mg)
8.77
16.92
Żelazo (mg)
1.99
3.85
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonej piersi z kurczaka 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonej piersi z kurczaka

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
26.00