Duszona pierś z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
Przepis na duszoną pierś z kurczaka krok po kroku
Piersi kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Przypraw ulubionymi przyprawami i obtocz w mące.
Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia i posyp tymiankiem.
Następnie wlej 250 ml wody, zagotuj i duś pod przykryciem do miękkości mięsa ok.25 min.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat duszonej piersi z kurczaka
Duszona pierś z kurczaka to doskonała opcja na obiad da całej rodziny. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jej smakiem.
Przepis na duszoną pierś z kurczaka to doskonały pomysł na wspaniały dodatek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Z tej receptury powstaje naprawdę soczysta, szybka i łatwa opcja, która smakuje po prostu obłędnie. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepszy i najdelikatniejszy kurczak. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, wystarczy połączyć mięso ze źródłem węglowodanów złożonych np. ryżem czy kaszą, a także świeżymi warzywami, by powstało naprawdę zdrowe i w pełni zbilansowane danie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Ten przepis to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne, ale również proste dania. Ten kurczak doskonale sprawdzi się z dużą ilością warzyw. W takim wydaniu będzie świetnym wyborem nawet na diecie redukcyjnej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić duszoną pierś z kurczaka, by była smaczna, szybka i naprawdę ciekawa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka duszona jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Przepis na filet z kurczaka jest prostym sposobem na stworzenie posiłku dla całej rodziny. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Można go podać na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje.
Alergeny w duszonej piersi z kurczaka
Lista alergenów dla duszonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze duszonej piersi z kurczaka
To zdrowa opcja dostarcza dużą ilość niezbędnych składników.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.