Dosa

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dosa na zielonym talerzu
Dosa
Dosa to smaczne indyjskie naleśniki, które zachwycają zwykłą kruchością i delikatnością. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy, czy gęstych zup.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
233 kcal
Kcal w porcji
66 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (140 g)
  • Soczewica czerwona (120 g)
  • Sól (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na dosę krok po kroku

Soczewicę i ryż przełóż do misek i zalej wodą, odstaw na 12 godzin.

Soczewicę i ryż dodaj do blendera, wlej 1/3 szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę.

Jeśli masa jest zbyt gęsta i klejąca, dodaj nieco więcej wody. Powinna być tylko nieco gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki.

Ciasto przełóż do słoika i odstaw na 10 godzin.

Patelnię nagrzej bardzo mocno.

Ciasto wylewaj na środek patelni i kolistymi ruchami rozprowadzaj po powierzchni.

Naleśniki smaż z obu stron na rumiano.

Jak oceniasz przepis na dosę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat dosy

Dosa to smaczne indyjskie naleśniki, które zachwycają zwykłą kruchością i delikatnością. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszy, czy gęstych zup.

Przepis na dosę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Te cienkie jak papier naleśniki indyjskie będą doskonałym wyborem na co dzień. Zwykle robi się je z soczewicy i fermentowanej mąki ryżowej, można jednak sięgnąć po zwykły ryż i soczewicę, które należy zblendować. Taka opcja dostępna jest właśnie w tym przepisie. Dzięki temu te placki dostępne są dla każdego, nawet gdy wykorzystujemy podstawowe składniki, obecne w każdym sklepie. W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem fasoli urad dal.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dosę, by były smaczne i delikatne, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Naleśniki muszą być smażone lub pieczone na płaskiej blaszce lub patelni. Dzięki temu są niezwykle smaczne i chrupiące. Naleśniki można podawać tak jak tradycyjne naleśniki znane w polskiej kuchni, z dowolnymi farszami. Możesz wykorzystać je również jako dodatek do innych dań i zjadać je jak pieczywo. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – mocno pikantną przekąskę. Bardzo często podaje się je również z sosem typu chutney, czyli gęstym sosem na bazie warzyw i owoców. Do najpopularniejszych należy chutney mango i śliwkowy. Do dosy nadaje się każdy rodzaj soczewicy i ryżu. Najlepsza będzie soczewica czerwona i biały ryż o podłużnych nasionach. Najlepszy będzie parboiled lub inne podłużne białe. W sklepach indyjskich można znaleźć ryż specjalnie do dosy. Nie poleca się ryżu do sushi i risotto. Ciasto na naleśniki należy zblendować. Nada się blender ręczny, ale również robot kuchenny z odpowiednią nakładką. Jeśli Twój blender nie jest zbyt dobry, możesz zblendować ryż i soczewicę osobno. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Gęstszą niż ciasto na zwykłe naleśniki. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, dzięki temu będą chrupiące.

Alergeny w dosie

Lista alergenów dla Dosy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dosę

Wartości odżywcze dosy

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i cennych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(66g)
Energia (kcal)
354.45
233.94
Białko (g)
14.60
9.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(66g)
Węglowodany (g)
71.27
47.04
Węglowodany przyswajalne (g)
66.08
43.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.19
3.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(66g)
Tłuszcz (g)
1.68
1.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
0.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(66g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.14
Tiamina (mg)
0.28
0.19
Ryboflawina (mg)
0.05
0.03
Niacyna (mg)
1.35
0.89
Foliany (µg (mcg))
101.60
67.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(66g)
Sód (mg)
448.44
295.97
Potas (mg)
344.81
227.57
Wapń (mg)
25.37
16.74
Fosfor (mg)
184.18
121.56
Magnez (mg)
39.12
25.82
Żelazo (mg)
3.49
2.31
Cynk (mg)
2.28
1.50
Miedź (mg)
0.71
0.47
Mangan (mg)
1.26
0.83
Szacunkowy indeks glikemiczny dosy 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dosy

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
140 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 140 g
Soczewica czerwona
120 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 120 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
7.50