Domowe bułeczki
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Woda gazowana (200 ml)
- Drożdże suche (7 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Sól (5 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na domowe bułeczki krok po kroku
W misce umieść mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Następnie wlej 3/4 szklanki ciepłej wody oraz oliwę z oliwek.
Całość wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto podziel na osiem równych części i uformuj w kulki. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
Bułki piecz ok. 20 min w 180 stopniach, do zarumienienia.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat domowych bułeczek
Domowe bułeczki są doskonałym rozwiązaniem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są kruche, miękkie i bardzo delikatne.
Przepis na domowe bułeczki to świetny pomysł na proste, a przy tym pyszne domowe wypieki. Pieczywo, które powstaje z tego przepisu, doskonale sprawdzi się na co dzień. Choć bułki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, to jednak najlepiej smakują te samodzielnie pieczone w domu. W dodatku wszystkie składniki, które są Ci potrzebne do ich stworzenia, bez problemu znajdziesz w każdym sklepie, a prawdopodobnie również w swoim domu. To świetna opcja dla osób, które szukają najlepszego odpowiednika dla tradycyjnego pieczywa. Są świetną alternatywą dla sklepowych produktów, które zwykle są pełne konserwantów i mają duży dodatek cukru. Powstają z niego naprawdę pyszne bułeczki, które rozpływają się w ustach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe bułeczki, by były smaczne, a przy tym dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Bułeczki można bez problemu upiec w piekarniku. Nie przypalają się i równomiernie się pieką. Dobrze jednak kontrolować proces pieczenia. Pamiętaj, że bułki nie tylko powinny się zarumienić, ale również być suche w środku. Najlepiej sprawdzaj je systematycznie przy pomocy długiego drewnianego patyczka. Świetnie komponują się z pastami czy wędliną. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego pieczywa, które, choć lekko zmodyfikowane, wciąż smakuje naprawdę wspaniale. Bułeczki wychodzą z chrupiącą skórką, która sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Prosty przepis na bułki domowe będzie wspaniałym pomysłem na zdrowe pieczywo, które sprawdzi się na śniadanie, kolacje czy jako dodatek do głównego dania. Świetnie nadaje też na grzanki. W tym przepisie powstają bułki pszenne, jednak można użyć do nich również innych mąk. Świetnie sprawdzi się także żytnia lub owsiana. Można również skorzystać z gotowych mieszanek do wypieków bezglutenowych, jeśli chce się stworzyć pieczywo idealne dla alergików pokarmowych. To idealna opcja dla tych, którzy szukają przepisu na bułki zwykłe, jednak naprawdę pyszne.
Alergeny w domowych bułeczkach
Lista alergenów dla domowych bułeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze domowych bułeczek
Bułki zawierają dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz to zmienić, do ciasta dodaj mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(89g)
Węglowodany
(89g)
Tłuszcze
(89g)
Witaminy
(89g)
Składniki mineralne
(89g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.