Domowe bułeczki

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone domowe bułeczki
Domowe bułeczki
Domowe bułeczki są doskonałym rozwiązaniem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są kruche, miękkie i bardzo delikatne.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
244 kcal
Kcal w porcji
89 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Woda gazowana (200 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na domowe bułeczki krok po kroku

W misce umieść mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Następnie wlej 3/4 szklanki ciepłej wody oraz oliwę z oliwek.

Całość wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto podziel na osiem równych części i uformuj w kulki. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.

Bułki piecz ok. 20 min w 180 stopniach, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na domowe bułeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat domowych bułeczek

Domowe bułeczki są doskonałym rozwiązaniem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są kruche, miękkie i bardzo delikatne.

Przepis na domowe bułeczki to świetny pomysł na proste, a przy tym pyszne domowe wypieki. Pieczywo, które powstaje z tego przepisu, doskonale sprawdzi się na co dzień. Choć bułki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, to jednak najlepiej smakują te samodzielnie pieczone w domu. W dodatku wszystkie składniki, które są Ci potrzebne do ich stworzenia, bez problemu znajdziesz w każdym sklepie, a prawdopodobnie również w swoim domu. To świetna opcja dla osób, które szukają najlepszego odpowiednika dla tradycyjnego pieczywa. Są świetną alternatywą dla sklepowych produktów, które zwykle są pełne konserwantów i mają duży dodatek cukru. Powstają z niego naprawdę pyszne bułeczki, które rozpływają się w ustach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe bułeczki, by były smaczne, a przy tym dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Bułeczki można bez problemu upiec w piekarniku. Nie przypalają się i równomiernie się pieką. Dobrze jednak kontrolować proces pieczenia. Pamiętaj, że bułki nie tylko powinny się zarumienić, ale również być suche w środku. Najlepiej sprawdzaj je systematycznie przy pomocy długiego drewnianego patyczka. Świetnie komponują się z pastami czy wędliną. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego pieczywa, które, choć lekko zmodyfikowane, wciąż smakuje naprawdę wspaniale. Bułeczki wychodzą z chrupiącą skórką, która sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Prosty przepis na bułki domowe będzie wspaniałym pomysłem na zdrowe pieczywo, które sprawdzi się na śniadanie, kolacje czy jako dodatek do głównego dania. Świetnie nadaje też na grzanki. W tym przepisie powstają bułki pszenne, jednak można użyć do nich również innych mąk. Świetnie sprawdzi się także żytnia lub owsiana. Można również skorzystać z gotowych mieszanek do wypieków bezglutenowych, jeśli chce się stworzyć pieczywo idealne dla alergików pokarmowych. To idealna opcja dla tych, którzy szukają przepisu na bułki zwykłe, jednak naprawdę pyszne.

Alergeny w domowych bułeczkach

Lista alergenów dla domowych bułeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze domowych bułeczek

na 100g gotowej potrawy

Bułki zawierają dość wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz to zmienić, do ciasta dodaj mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(89g)
Energia (kcal)
274.82
244.59
Białko (g)
9.34
8.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(89g)
Węglowodany (g)
41.77
37.17
Węglowodany przyswajalne (g)
41.50
36.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(89g)
Tłuszcz (g)
8.00
7.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
2.04
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
5.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(89g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Tiamina (mg)
0.64
0.57
Ryboflawina (mg)
0.32
0.28
Niacyna (mg)
4.06
3.61
Foliany (µg (mcg))
107.34
95.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(89g)
Sód (mg)
284.33
253.05
Potas (mg)
90.89
80.89
Wapń (mg)
18.21
16.21
Fosfor (mg)
90.58
80.62
Magnez (mg)
22.04
19.62
Żelazo (mg)
3.29
2.93
Cynk (mg)
0.77
0.68
Miedź (mg)
0.12
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych bułeczek 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych bułeczek

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
35.50