Cytryna w syropie

Opublikowano: 10.09.2021 r., 22:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki cytryny zatopione w syropie
Cytryna w syropie
Poznaj przepis na pyszną, aromatyczną cytrynę w syropie, idealną na jesienne wieczory.
Przygotowanie 20 min
100 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cytryna - 5 sztuk (500 g)
  • Cukier (500 g)
  • Imbir korzeń - 10 plastrów (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, cynamon, goździki, goździki całe, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na cytrynę w syropie krok po kroku

Cytryny sparz pod gorącą wodą, a następnie pokrój w plastry. Ułóż w słoikach.

Do garnka wlej ok. pół litra wody, dodaj cukier, obrane plastry imbiru i przyprawy. Zagotuj.

Do słoików z cytryną wlej przygotowaną zalewę. Szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na cytrynę w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cytryny w syropie

Cytryna w syropie to pomysł na pyszne przetwory, idealne na jesiennie i zimowe przetwory. Świetnie sprawdza się do herbaty, deserów czy dań na słodko, a dzięki swojemu korzennemu, aromatycznemu smakowi i zapachowi szczególnie wpasowuje się w klimat jesiennych wieczorów. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cytryny w zalewie koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania cytryny w syropie potrzebne Ci będą świeże cytryny ze skórką, woda, cukier oraz przyprawy. Cytryna w syropie do herbaty świetnie komponuje się między innymi z mielonym cynamonem lub całymi laskami cynamonu, świeżym imbirem goździkami, czy gwiazdkami anyżowymi. Wszystkie te przyprawy mają intensywny, korzenny smak, zapach i aromat, dlatego świetnie sprawdzą się jako elementy jesiennych dań i napojów. Wystarczy, że pokroisz cytrynę w plastry, ułożysz w słoikach i zalejesz gorącą zalewą z wody, cukru oraz przypraw. To wszystko, plastry cytryny w syropie są gotowe i po kilku dniach możesz śmiało z nich skorzystać. Jeśli nie chcesz wykorzystywać całych plastrów cytryny i zastanawiasz się jak zrobić syrop z cytryny, wystarczy, że wykorzystasz przygotowaną wcześniej zalewę, którą zalałaś/zalałeś owoce. Możesz dowolnie modyfikować ilość dodanych przypraw w zależności od tego, jakie masz preferencje smakowe. Warto natomiast zastąpić cukier ksylitolem – w tej wersji przetwory te będą miały mniejszą kaloryczność i mniejszy indeks glikemiczny niż cytryna z cukrem w słoiku w wersji tradycyjnej. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na aromatyczną, korzenną, cytrynę w syropie, idealną na jesień.

Alergeny w cytrynie w syropie

Lista alergenów dla cytryny w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cytrynę w syropie

Wartości odżywcze cytryny w syropie

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
200.95
100.48
Białko (g)
0.61
0.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
52.71
26.36
Węglowodany przyswajalne (g)
51.28
25.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.50
0.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.48
0.24
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
25.48
12.74
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.08
0.04
Foliany (µg (mcg))
5.76
2.88
Beta karoten (µg (mcg))
1.43
0.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.05
1.02
Potas (mg)
86.43
43.21
Wapń (mg)
13.62
6.81
Fosfor (mg)
9.24
4.62
Magnez (mg)
5.86
2.93
Żelazo (mg)
0.08
0.04
Cynk (mg)
0.05
0.02
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny cytryny w syropie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cytryny w syropie

Koszt składników
10.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
500 g
5 sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.61
Za 500 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Imbir korzeń
50 g
10 plastrów
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Koszt składników
10.90