Cytryna w syropie
- Cytryna - 5 sztuk (500 g)
- Cukier (500 g)
- Imbir korzeń - 10 plastrów (50 g)
Przepis na cytrynę w syropie krok po kroku
Cytryny sparz pod gorącą wodą, a następnie pokrój w plastry. Ułóż w słoikach.
Do garnka wlej ok. pół litra wody, dodaj cukier, obrane plastry imbiru i przyprawy. Zagotuj.
Do słoików z cytryną wlej przygotowaną zalewę. Szczelnie zakręć.
Więcej informacji na temat cytryny w syropie
Cytryna w syropie to pomysł na pyszne przetwory, idealne na jesiennie i zimowe przetwory. Świetnie sprawdza się do herbaty, deserów czy dań na słodko, a dzięki swojemu korzennemu, aromatycznemu smakowi i zapachowi szczególnie wpasowuje się w klimat jesiennych wieczorów. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cytryny w zalewie koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania cytryny w syropie potrzebne Ci będą świeże cytryny ze skórką, woda, cukier oraz przyprawy. Cytryna w syropie do herbaty świetnie komponuje się między innymi z mielonym cynamonem lub całymi laskami cynamonu, świeżym imbirem goździkami, czy gwiazdkami anyżowymi. Wszystkie te przyprawy mają intensywny, korzenny smak, zapach i aromat, dlatego świetnie sprawdzą się jako elementy jesiennych dań i napojów. Wystarczy, że pokroisz cytrynę w plastry, ułożysz w słoikach i zalejesz gorącą zalewą z wody, cukru oraz przypraw. To wszystko, plastry cytryny w syropie są gotowe i po kilku dniach możesz śmiało z nich skorzystać. Jeśli nie chcesz wykorzystywać całych plastrów cytryny i zastanawiasz się jak zrobić syrop z cytryny, wystarczy, że wykorzystasz przygotowaną wcześniej zalewę, którą zalałaś/zalałeś owoce. Możesz dowolnie modyfikować ilość dodanych przypraw w zależności od tego, jakie masz preferencje smakowe. Warto natomiast zastąpić cukier ksylitolem – w tej wersji przetwory te będą miały mniejszą kaloryczność i mniejszy indeks glikemiczny niż cytryna z cukrem w słoiku w wersji tradycyjnej. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na aromatyczną, korzenną, cytrynę w syropie, idealną na jesień.
Alergeny w cytrynie w syropie
Lista alergenów dla cytryny w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cytrynę w syropie
Wartości odżywcze cytryny w syropie
Cukier warto zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.