Comber jagnięcy z grilla
- Comber jagnięcy (1200 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Miód (20 g)
- Sok pomarańczowy - pół szklanki (125 ml)
Przepis na comber jagnięcy z grilla krok po kroku
Do miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw solą, pieprzem, kuminem, dodaj miód i wymieszaj.
Na koniec dodaj sok z pomarańczy i w marynacie umieść kotleciki.
Marynuj przez 20 minut.
Rozgrzej grill.
Umieść kotleciki na grillu i piecz przez 5 minut.
Kotleciki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Kibbeh nayi
-
Manti
-
Comber jagnięcy
Więcej informacji na temat combra jagnięcego z grilla
Comber jagnięcy z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jagnięce jest aromatyczne i dość specyficzne w smaku. Nie należy go smażyć lub piec zbyt długo, gdyż będzie suche. Mięso jagnięce jest często spożywane na Podhalu ze względu na jego dużą dostępność. Przepis na comber jagnięcy z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber jagnięcy, oliwa z oliwek, mięta, sok z pomarańczy, czosnek, kumin, papryczka chilli, sól, pieprz, miód.
Jak zrobić comber jagnięcy z grilla? Do miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, dodaj miód i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i w marynacie umieść kotleciki. Marynuj przez 20 minut. Rozgrzej grill. Umieść kotleciki na grillu i piecz przez 5 minut. Kotleciki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując comber z rusztu to bardzo dobry pomysł na obiad. Smaczna marynata dodatkowo podkreśla smak mięsa. Jagnięcina to bardzo delikatne mięso. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu.
Alergeny w combrze jagnięcym z grilla
Lista alergenów dla combra jagnięcego z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na comber jagnięcy z grilla
Wartości odżywcze combra jagnięcego z grilla
Comber jagnięcy z grilla to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Comber jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Comber świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.