Ciasto na pizzę włoską
- Mąka do pizzy typ 00 (250 g)
- Drożdże suche - 1 płaska łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto na pizzę włoską krok po kroku
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Drożdże wsyp do szklanki i zalej je 160 ml ciepłej wody. Składniki wymieszaj.
Do miski z mąką wlej drożdże i składniki wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta.
Blat podsyp mąką i przełóż na niego ciasto. Następnie zagniataj ciasto przez około 8 minut.
Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 porcje i uformuj z nich kulki.
Dużą blaszkę wysyp mąką, ułóż na niej kulki ciasta i przykryj ściereczką.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Z tak przygotowanego ciasta przygotuj pizzę i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez około 7 minut.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat ciasta na pizzę włoską
Ciasto na pizzę włoską to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe ciasto pod przygotowanie pysznego wypieku na słono. Pyszne ciasto warto wykorzystać do przygotowania pizzy z ulubionymi dodatkami. Przepis na ciasto na pizzę włoską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna typ 00, drożdże suche, woda oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciasto na pizzę włoską? Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Drożdże wsyp do szklanki i zalej je 160 ml ciepłej wody. Składniki wymieszaj. Do miski z mąką wlej drożdże i składniki wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta. Blat podsyp mąką i przełóż na niego ciasto. Następnie zagniataj ciasto przez około 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 porcje i uformuj z nich kulki. Dużą blaszkę wysyp mąką , ułóż na niej kulki ciasta i przykryj ściereczką. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotuj pizzę i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 7 minut.
Pizza jest to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Jest to drożdżowy placek z sosem na bazie pomidorów i mozzarellą oraz liśćmi świeżej bazylii. Pizza jak wiele potraw ma swoje różne wariacje. Ta tradycyjna włoska jest cienka z różnymi dodatkami. Zawsze wysokiej jakości i koniecznie świeżymi. Włoska pizza jest lekka, jak piórko a po jej zjedzeniu nie czujemy się ciężko. Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i miłość do produktów najlepszej jakości.
Wyróżnić możemy dwa rodzaje sosów do pizzy czerwony na bazie pomidorów i biały na bazie jajek i śmietany. Najprostsza pizza nazywana jest Margaritą. Ciekawą odmianą ciasta drożdżowego na pizzę jest focaccia, jest to czyste ciasto polane oliwą z oliwek, dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Podaje się ją jako dodatek do wielu potraw.
Podsumowując ciasto na pizzę włoską to doskonała propozycja na bazę pod wiele pysznych wypieków. Najlepsze ciasto jest dobre do wykorzystania po wyrośnięciu, dlatego ciasto warto zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Alergeny w cieście na pizzę włoską
Lista alergenów dla ciasta na pizzę włoską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka do pizzy typ 00
Wartości odżywcze ciasta na pizzę włoską
Ciasto na pizzę włoską to doskonała propozycja na bazę pod wiele pysznych dań. Ciasto przygotowywane jest z mąki pszennej, dlatego osoby z nietolerancją na gluten nie powinny wykorzystywać tego spodu do przygotowania pizzy.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.