Ciasto na pierogi z mlekiem

Opublikowano: 30.09.2021 r., 0:50 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto i pierogi na stolnicy
Ciasto na pierogi z mlekiem
Ciasto na pierogi z mlekiem to proste ciasto pierogowe, które smakuje jak to, które pamiętasz z dzieciństwa. Ciasto wychodzi delikatne i jest łatwe do przygotowania.
Przygotowanie 20 min
238 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
stolnica

Przepis na ciasto na pierogi z mlekiem krok po kroku

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj ciepłe mleko i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z mlekiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z mlekiem

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajkiem, mąką i bulionem drobiowym, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze ciasto na pierogi z mlekiem, które jest łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego delikatne i bardzo dobre. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pierogi z mlekiem przygotujesz, wykorzystując tylko podstawowe 3 składniki, które z pewnością masz w kuchni. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego, jak szybko lepisz pierogi ;). Wyjątkowo to proste ciasto jest zaparzane, wykorzystując gorące mleko. Dokładne wskazówki jak zrobić dobre ciasto na pierogi z mlekiem znajdziesz powyżej.

Alergeny w cieście na pierogi z mlekiem

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z mlekiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na pierogi z mlekiem ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
297.75
238.20
Białko (g)
9.98
7.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
47.03
37.63
Węglowodany przyswajalne (g)
47.03
37.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.88
6.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
4.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Tiamina (mg)
0.61
0.49
Ryboflawina (mg)
0.32
0.26
Niacyna (mg)
4.13
3.31
Foliany (µg (mcg))
91.25
73.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
14.19
11.35
Potas (mg)
129.12
103.30
Wapń (mg)
51.31
41.05
Fosfor (mg)
109.69
87.75
Magnez (mg)
26.19
20.95
Żelazo (mg)
3.50
2.80
Cynk (mg)
0.80
0.64
Miedź (mg)
0.12
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z mlekiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi z mlekiem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
25.50