Ciasto na pierogi z masłem

Opublikowano: 13.09.2021 r., 13:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na pierogi z masłem wykorzystywane jest do przygotowania pierogów ruskich.
Ciasto na pierogi z masłem
Ciasto na pierogi z masłem to doskonała propozycja na wytrzymałe i elastyczne ciasto pierogowe. Przepis świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na pierogi z ulubionym farszem.
Przygotowanie 20 min
132 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
stolnica

Przepis na ciasto na pierogi z masłem krok po kroku

Na stolnicy przesiej mąkę i sól dodaj do niej jajko oraz roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Po 30 minutach ciasto jest gotowe do wyrabiania pierogów.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z masłem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z masłem

Ciasto na pierogi z masłem to najlepsze ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto jest bardzo proste a zarazem wszystkie składniki muszą być w idealnych proporcjach żeby ciasto wyszło jak należy. Przepis na ciasto na pierogi z masłem jest bardzo łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, woda, roztopione masło, jajka i sól.

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem? Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i jajka. W garnku roztop masło, uważaj aby się nie spaliło. Do masła wlej 250 mililitrów wody i gotuj przez chwilę aż woda będzie mocno ciepła. Wodę z masłem przelej na mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw aby odpoczęło na 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe aby robić z niego pierogi. Wybierz tylko rodzaj farszu jaki chcesz aby znalazł się w pierogach.

Mąka pszenna z której robi się ciasto na tradycyjna pierogi. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Jajka dodane do ciasta są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jajka dodane do ciasta pierogowego dodają mu elastyczności i wytrzymałości.

Podsumowując proste ciasto na pierogi z masłem ma bardzo uniwersalne zastosowanie, w zależności od farszu, który w nim umieścimy będzie miało zupełnie inny smak. Ciasto na pierogi z jajkiem jest bardziej wytrzymałe. Dobre ciasto powinno mieć gładką teksturę i być miękkie. Łatwe ciasto przygotujesz w niespełna 15 minut.

Alergeny w cieście na pierogi z masłem

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z masłem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na pierogi to niskokaloryczne ciasto do faszerowania rozmaitymi farszami. Nie nadaje się dla osób chorych na celiakię. Możesz je przygotować w wersji z większą ilością błonnika dodając mąkę orkiszową pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
378.77
132.57
Białko (g)
12.14
4.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
51.39
17.99
Węglowodany przyswajalne (g)
51.39
17.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
14.06
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
9.48
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
1.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.03
Tiamina (mg)
0.68
0.24
Ryboflawina (mg)
0.39
0.13
Niacyna (mg)
4.64
1.62
Foliany (µg (mcg))
109.82
38.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
25.66
8.98
Potas (mg)
114.20
39.97
Wapń (mg)
25.44
8.90
Fosfor (mg)
121.38
42.48
Magnez (mg)
27.42
9.60
Żelazo (mg)
4.18
1.46
Cynk (mg)
0.96
0.34
Miedź (mg)
0.15
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z masłem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi z masłem

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
14.00