Ciasto na pierogi z masłem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na ciasto na pierogi z masłem krok po kroku
Na stolnicy przesiej mąkę i sól dodaj do niej jajko oraz roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
Po 30 minutach ciasto jest gotowe do wyrabiania pierogów.
Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z masłem
Ciasto na pierogi z masłem to najlepsze ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto jest bardzo proste a zarazem wszystkie składniki muszą być w idealnych proporcjach żeby ciasto wyszło jak należy. Przepis na ciasto na pierogi z masłem jest bardzo łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, woda, roztopione masło, jajka i sól.
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem? Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i jajka. W garnku roztop masło, uważaj aby się nie spaliło. Do masła wlej 250 mililitrów wody i gotuj przez chwilę aż woda będzie mocno ciepła. Wodę z masłem przelej na mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odklejać się od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw aby odpoczęło na 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe aby robić z niego pierogi. Wybierz tylko rodzaj farszu jaki chcesz aby znalazł się w pierogach.
Mąka pszenna z której robi się ciasto na tradycyjna pierogi. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Jajka dodane do ciasta są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jajka dodane do ciasta pierogowego dodają mu elastyczności i wytrzymałości.
Podsumowując proste ciasto na pierogi z masłem ma bardzo uniwersalne zastosowanie, w zależności od farszu, który w nim umieścimy będzie miało zupełnie inny smak. Ciasto na pierogi z jajkiem jest bardziej wytrzymałe. Dobre ciasto powinno mieć gładką teksturę i być miękkie. Łatwe ciasto przygotujesz w niespełna 15 minut.
Alergeny w cieście na pierogi z masłem
Lista alergenów dla ciasta na pierogi z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na pierogi z masłem
Ciasto na pierogi to niskokaloryczne ciasto do faszerowania rozmaitymi farszami. Nie nadaje się dla osób chorych na celiakię. Możesz je przygotować w wersji z większą ilością błonnika dodając mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.