Ciasto na pierogi bez jajka

Opublikowano: 11.03.2021 r., 16:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozwałkowane ciasto na pierogi w dłoni
Ciasto na pierogi bez jajka
Wypróbuj najlepszego przepisu na delikatne ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, idealnie skomponuje się z Twoimi ulubionym farszem.
Przygotowanie 25 min
383 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 pełne szklanki (400 g)
  • Masło (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka krok po kroku

Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj roztopione masło, szklankę gorącej (ale nie wrzącej wody) oraz dużą szczyptę soli.

Ciasto wyrabiaj około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Jeśli na początku wyrabiania w misce będzie pozostawać mąka, które nie będzie chciała połączyć się z ciastem, dodaj dwie łyżki wody.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi bez jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi bez jajka

Ciasto w pierogach jest równie ważną częścią potrawy, jak farsz. Bez dobrego ciasta, nawet najlepsze nadzienie nie stworzy przepysznych pierogów. Ile rodzin w Polsce tyle przepisów na ciasto na pierogi. Każda babcia czy mama wykonuje je trochę inaczej i ma swój własny przepis, jednak każde ciasto na pierogi jest pyszne.

Ciasto na pierogi bez jajka jest wykonywane przez wiele osób. Nie tylko ze względu na eliminację jajek z diety, ale również dlatego, że jest to przepis rodzinny lub co poniektórzy twierdzą, że dodatek jajka do ciasta sprawia, że jest ono twarde. W robieniu ciasta na pierogi najważniejsze są dwie rzeczy, użycie wody o temperaturze około 50 stopni Celsjusza oraz wyrabianie. Użycie ciepłej wody zwiększa elastyczność ciasta, nie powinno się używać wrzątku, ponieważ zaparza on mąkę przez co ciasto twardnieje oraz ciężej tworzą się w nim siatki glutenu. To właśnie długie wyrabianie ciasta powoduje tworzenie się siatek glutenu w cieście. Im struktura siatek jest liczniejsza tym ciasto jest bardziej delikatne, elastyczne i rozpływające się w ustach. Ciasto powinno wyrabiać się około 10 minut. Kolejnym ważnym krokiem jest odpoczywanie ciasta. Dochodzi wtedy do pęcznienia skrobi oraz do tworzenia się trwałych wiązań pomiędzy białkami glutenu. Powinno ono trwać około 10-15 minut. Może to brzmieć skomplikowanie jednak czynności są proste w wykonaniu i nie sprawią trudności.

Co dodać do ciasta zamiast jajka? Najlepszy jest dodatek topionego masła, dodaje on ciastu aksamitności i delikatności. Ciasto na pierogi z masłem bez jajek wykorzystasz do każdego rodzaju pierogów, zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli eliminujesz nabiał z diety ciasto wykonaj z olejem. Ciasto możesz wykonać również z mlekiem, jednak ten rodzaj ciasta polecam do wykonania pierogów na słodko, ponieważ dla niektórych osób może być wyczuwalny posmak mleka w cieście.

Wykonanie ciasta na pierogi bez jajka to nic trudnego. W aksamitnym, delikatnym i elastycznym cieście wykonasz pierogi z mięsem, pierogi z soczewicą, pierogi ze szpinakiem czy pierogi ruskie bez jajka.

Alergeny w cieście na pierogi bez jajka

Lista alergenów dla ciasta na pierogi bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta na pierogi bez jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
383.82
383.82
Białko (g)
13.51
13.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
68.52
68.52
Węglowodany przyswajalne (g)
68.52
68.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.32
6.32
Tłuszcze nasycone (g)
4.77
4.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
1.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Tiamina (mg)
0.89
0.89
Ryboflawina (mg)
0.42
0.42
Niacyna (mg)
6.18
6.18
Foliany (µg (mcg))
136.65
136.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
3.47
3.47
Potas (mg)
120.94
120.94
Wapń (mg)
19.29
19.29
Fosfor (mg)
118.12
118.12
Magnez (mg)
33.91
33.91
Żelazo (mg)
5.22
5.22
Cynk (mg)
1.00
1.00
Miedź (mg)
0.18
0.18
Mangan (mg)
0.71
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi bez jajka 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi bez jajka

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3 pełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
8.00