Przepis na ciasto na pierogi bez jajka krok po kroku
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj roztopione masło, szklankę gorącej (ale nie wrzącej wody) oraz dużą szczyptę soli.
Ciasto wyrabiaj około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Jeśli na początku wyrabiania w misce będzie pozostawać mąka, które nie będzie chciała połączyć się z ciastem, dodaj dwie łyżki wody.
Często zadawane pytania
-
Ciasto krówkowe
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto oreo
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Chatka baby jagi
-
Owoce pod kruszonką
-
Ciasto filadelfia
-
Sernik bez sera
-
Ciasto wegańskie
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Fit sernik na zimno
-
Placki bananowe bez jajek
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Sernik snickers
-
Wegański chlebek bananowy
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto bez jajek

(liczba kalorii)
Ciasto na pierogi bez jajka - cechy przepisu
Więcej o cieście na pierogi bez jajka
Ciasto w pierogach jest równie ważną częścią potrawy, jak farsz. Bez dobrego ciasta, nawet najlepsze nadzienie nie stworzy przepysznych pierogów. Ile rodzin w Polsce tyle przepisów na ciasto na pierogi. Każda babcia czy mama wykonuje je trochę inaczej i ma swój własny przepis, jednak każde ciasto na pierogi jest pyszne.
Ciasto na pierogi bez jajka jest wykonywane przez wiele osób. Nie tylko ze względu na eliminację jajek z diety, ale również dlatego, że jest to przepis rodzinny lub co poniektórzy twierdzą, że dodatek jajka do ciasta sprawia, że jest ono twarde. W robieniu ciasta na pierogi najważniejsze są dwie rzeczy, użycie wody o temperaturze około 50 stopni Celsjusza oraz wyrabianie. Użycie ciepłej wody zwiększa elastyczność ciasta, nie powinno się używać wrzątku, ponieważ zaparza on mąkę przez co ciasto twardnieje oraz ciężej tworzą się w nim siatki glutenu. To właśnie długie wyrabianie ciasta powoduje tworzenie się siatek glutenu w cieście. Im struktura siatek jest liczniejsza tym ciasto jest bardziej delikatne, elastyczne i rozpływające się w ustach. Ciasto powinno wyrabiać się około 10 minut. Kolejnym ważnym krokiem jest odpoczywanie ciasta. Dochodzi wtedy do pęcznienia skrobi oraz do tworzenia się trwałych wiązań pomiędzy białkami glutenu. Powinno ono trwać około 10-15 minut. Może to brzmieć skomplikowanie jednak czynności są proste w wykonaniu i nie sprawią trudności.
Co dodać do ciasta zamiast jajka? Najlepszy jest dodatek topionego masła, dodaje on ciastu aksamitności i delikatności. Ciasto na pierogi z masłem bez jajek wykorzystasz do każdego rodzaju pierogów, zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli eliminujesz nabiał z diety ciasto wykonaj z olejem. Ciasto możesz wykonać również z mlekiem, jednak ten rodzaj ciasta polecam do wykonania pierogów na słodko, ponieważ dla niektórych osób może być wyczuwalny posmak mleka w cieście.
Wykonanie ciasta na pierogi bez jajka to nic trudnego. W aksamitnym, delikatnym i elastycznym cieście wykonasz pierogi z mięsem, pierogi z soczewicą, pierogi ze szpinakiem czy pierogi ruskie bez jajka.
Wartości odżywcze ciasta na pierogi bez jajka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście na pierogi bez jajka
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto na pierogi bez jajka
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pierogi bez jajka
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście na pierogi bez jajka
Lista alergenów dla ciasta na pierogi bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło