Przepis na chleb pszenny na zakwasie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miseczka

W misce wymieszaj ze sobą 250g mąki pszennej, cukier i zakwas pszenny. Dodaj 300 ml ciepłej wody i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.

Do dużej miski wsyp pozostałą część mąki, dodaj odrobinę soli i zaczyn. Wszystko razem wymieszaj rękami. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Odstaw całość na 45 minut, a po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Chleb pszenny na zakwasie przykryty ściereczką z zakwasem w tle.
chleb pszenny na zakwasie
Koszt przygotowania dania
6.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
72

Chleb pszenny na zakwasie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie pszennym na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie jest niezwykle pyszny i ciężko jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez niego. To wręcz niemożliwe. Chleb na zakwasie, choć wydaje się dużo bardziej skomplikowany niż ten pieczony na drożdżach, wcale nie jest aż tak trudny do przygotowania. Kluczem będzie cierpliwość i odpowiednia ilość czasu, by całość mogła się udać. Pieczenia chleba na zakwasie daje niezwykle dużo radości, a przy tym jest znacznie lepszym wyborem dla zdrowia. Ten przepis pozwala na przygotowanie go w łatwiejszej i szybszej wersji, więc będzie idealny dla osób początkujących, które chciałyby stworzyć ten wspaniały wypiek w swoim domu.

Przepis na chleb pszenny na zakwasie nie jest aż tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Tak naprawdę nie trzeba do niego zbyt dużo umiejętności, wystarczy cierpliwie wykonywać wszystkie kroki, by cieszyć się naprawdę wspaniałym i smacznym chlebem. Warto jest poświęcić czas i przygotować to pieczywo samodzielnie, gdyż smakuje znacznie lepiej niż te, które można znaleźć w sklepie.

W tym przepisie wykonuje się go na zakwasie pszennym, jednak można również zamienić go na żytni. Warto posiłkować się odrobiną gotowego zakwasu, dzięki temu całość można zrobić dużo szybciej. Jeśli chce się zrobić zakwas zupełnie samemu od podstaw, wtedy trzeba będzie poświęcić na to naprawdę sporo dni, bo gdy się tego nie zrobi, chleb nie wyjdzie. Jeżeli jednak ma się ochotę na wykonanie chleba w szybszej wersji wystarczy kupić w sklepie odrobinę zakwasu w proszku, by dodać go do zaczynu. Należy również dodać cukier, by całość dobrze pracowała i urosła.

Chleb z mąki pszennej idealnie sprawdzi się dla osób, które potrzebują diety lekkostrawnej. Sprawdzi się też w diecie osób z chorobami wątroby. Nie będzie za to odpowiednim wyborem dla cukrzyków, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. To idealny pomysł dla wszystkich którzy preferują przygotowywanie produktów w domu. Ten domowy chleb nie zawiera konserwantów, a ilość soli i cukru została maksymalnie ograniczona. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec biały chleb na zakwasie, by był naprawdę smaczny, to ten przepis będzie idealny. To pieczywo, które jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Wartości odżywcze chleba pszennego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
355.18 kcal
195.35 kcal
Białko
13.67 g
7.52 g

Węglowodany w chlebie pszennym na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
71.26 g
39.19 g
Węglowodany przyswajalne
71.10 g
39.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
1.67 g
0.92 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
0.87 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.05 g

Witaminy w przepisie na chleb pszenny na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tiamina
0.86 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.42 mg
0.23 mg
Niacyna
6.30 mg
3.46 mg

Składniki mineralne w przepisie na chleb pszenny na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
37.84 mg
20.81 mg
Wapń
23.99 mg
13.20 mg
Żelazo
5.29 mg
2.91 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pszennego na zakwasie 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie pszennym na zakwasie

Lista alergenów dla chleba pszennego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Zakwas pszeniczny

Cena przygotowania chleba pszennego na zakwasie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Zakwas pszeniczny
45 g
27.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 45 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na chleb pszenny na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób