Chleb pszenny na zakwasie

Opublikowano: 09.06.2021 r., 17:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb pszenny z zakwasem.
Chleb pszenny na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie to pyszny dodatek do wielu dań. Ma niezwykle chrupiącą skórkę i środek, który rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje miłośnikom pieczywa.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 40 min
195 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Zakwas pszeniczny (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miseczka

Przepis na chleb pszenny na zakwasie krok po kroku

W misce wymieszaj ze sobą 250g mąki pszennej, cukier i zakwas pszenny. Dodaj 300 ml ciepłej wody i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.

Do dużej miski wsyp pozostałą część mąki, dodaj odrobinę soli i zaczyn. Wszystko razem wymieszaj rękami. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Odstaw całość na 45 minut, a po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb pszenny na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat chleba pszennego na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie jest niezwykle pyszny i ciężko jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez niego. To wręcz niemożliwe. Chleb na zakwasie, choć wydaje się dużo bardziej skomplikowany niż ten pieczony na drożdżach, wcale nie jest aż tak trudny do przygotowania. Kluczem będzie cierpliwość i odpowiednia ilość czasu, by całość mogła się udać. Pieczenia chleba na zakwasie daje niezwykle dużo radości, a przy tym jest znacznie lepszym wyborem dla zdrowia. Ten przepis pozwala na przygotowanie go w łatwiejszej i szybszej wersji, więc będzie idealny dla osób początkujących, które chciałyby stworzyć ten wspaniały wypiek w swoim domu.

Przepis na chleb pszenny na zakwasie nie jest aż tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Tak naprawdę nie trzeba do niego zbyt dużo umiejętności, wystarczy cierpliwie wykonywać wszystkie kroki, by cieszyć się naprawdę wspaniałym i smacznym chlebem. Warto jest poświęcić czas i przygotować to pieczywo samodzielnie, gdyż smakuje znacznie lepiej niż te, które można znaleźć w sklepie.

W tym przepisie wykonuje się go na zakwasie pszennym, jednak można również zamienić go na żytni. Warto posiłkować się odrobiną gotowego zakwasu, dzięki temu całość można zrobić dużo szybciej. Jeśli chce się zrobić zakwas zupełnie samemu od podstaw, wtedy trzeba będzie poświęcić na to naprawdę sporo dni, bo gdy się tego nie zrobi, chleb nie wyjdzie. Jeżeli jednak ma się ochotę na wykonanie chleba w szybszej wersji wystarczy kupić w sklepie odrobinę zakwasu w proszku, by dodać go do zaczynu. Należy również dodać cukier, by całość dobrze pracowała i urosła.

Chleb z mąki pszennej idealnie sprawdzi się dla osób, które potrzebują diety lekkostrawnej. Sprawdzi się też w diecie osób z chorobami wątroby. Nie będzie za to odpowiednim wyborem dla cukrzyków, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. To idealny pomysł dla wszystkich którzy preferują przygotowywanie produktów w domu. Ten domowy chleb nie zawiera konserwantów, a ilość soli i cukru została maksymalnie ograniczona. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec biały chleb na zakwasie, by był naprawdę smaczny, to ten przepis będzie idealny. To pieczywo, które jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w chlebie pszennym na zakwasie

Lista alergenów dla chleba pszennego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Zakwas pszeniczny

Wartości odżywcze chleba pszennego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Ten chleb będzie świetnym wyborem. Ze względu na dodatek zakwasu jest bardziej zdrowy niż tradycyjna wersja.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
355.18
195.35
Białko (g)
13.67
7.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
71.26
39.19
Węglowodany przyswajalne (g)
71.10
39.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
1.67
0.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
0.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tiamina (mg)
0.86
0.47
Ryboflawina (mg)
0.42
0.23
Niacyna (mg)
6.30
3.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
37.84
20.81
Wapń (mg)
23.99
13.20
Żelazo (mg)
5.29
2.91
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pszennego na zakwasie 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba pszennego na zakwasie

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Zakwas pszeniczny
45 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 45 g
Koszt składników
32.50