Przepis na chleb baltonowski krok po kroku

Składniki
  • drożdże świeże 10 g
  • Zakwas żytni 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 300 g
  • Mąka żytnia typ 2000 175 g
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

W dużej misce zmieszaj ze sobą pokruszone drożdże, odrobinę cukru, 100g mąki pszennej i 80g ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny.

W drugiej misce zmieszaj ze sobą 50g zakwasu, 50g mąki żytniej, odrobinę cukru i 50g wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2,5 godziny.

Do dużej miski przesiej pozostałą część mąki pszennej i żytniej. Wlej powoli 100g wody i dodaj najpierw zaczyn drożdżowy, a następnie zaczyn żytni. Ciasto wymieszaj łyżką, dodaj odrobinę soli. Wyrób ciasto rękami. Odstaw na 30 minut.

Formę przykryj papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Chleb baltonowski ułożony na desce, częściowo pokrojony.
chleb baltonowski
Koszt przygotowania dania
7.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Chleb baltonowski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie baltonowskim

Chleb baltonowski to świetny i delikatny wypiek, który będzie idealnym wyborem dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny, a także bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by upiec ten chleb, jednak warto przygotować wcześniej zaczyny, by mogły pracować i sprawić, że chleb dobrze wyrośnie. Ten chleb świetnie komponuje się na wytrawnie, ale także na słodko. Będzie idealnym wyborem na pyszne kanapki, tosty czy grzanki.

Ten chleb robi się zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Dzięki temu ten wypiek pięknie wyrasta i nie jest zbyt zbity. Jego miękisz jest niesamowicie miękki i puszysty, dlatego ten chleb bardzo często jest faworytem wśród najmłodszych. Choć ze względu na wykorzystanie zarówno zakwasu jak i zaczynu drożdżowego chleb może się wydawać dość pracochłonny, wcale tak nie jest. Wystarczy wcześniej przygotować sobie oba zaczyny, by całość wyszła naprawdę sprawnie.

To najlepsza receptura na ten pyszny chleb. W tym przepisie oczyszczona biała mąka została połączona z pełnoziarnistą, dzięki czemu chleb ma mniejszy indeks glikemiczny i będzie bardziej odpowiedni dla osób z insulinoopornocią czy cukrzycą. To sprawia również, że całość ma więcej błonnika i jest bardziej zdrowa.

Choć do wykonania chleba potrzebne są tylko cztery składniki, całość smakuje naprawdę wspaniale. Jest niezwykle lekki i delikatny, a jego smak bardzo łagodny. Świetnie nadaje się do przeróżnych dodatków, gdyż nie przytłacza ich swoim smakiem. To idealny sposób na włączenie do swojej diety pieczywa razowego, które choć nie jest w pełni pełnoziarniste, dostarcza więcej błonnika niż tradycyjny chleb, a wciąż smakuje naprawdę dobrze. Ten chleb sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej, gdyż dodatek mąki pełnoziarnistej w porównaniu do pszennej jest naprawdę niewielki.

To prosty przepis na chleb baltonowski, który można przygotować w swojej kuchni. Ten domowy wypiek smakuje nawet lepiej niż te, które można kupić w piekarni. Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb baltonowski, który będzie naprawdę pyszny, to ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Dowiesz się z niego jaka mąka będzie idealna, by chleb był spójny i smaczny.

Wartości odżywcze chleba baltonowskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (54g)
Energia (kalorie)
336.59 kcal
181.76 kcal
Białko
14.14 g
7.64 g

Węglowodany w chlebie baltonowskim

Na 100g
Na porcję (54g)
Węglowodany
68.37 g
36.92 g
Węglowodany przyswajalne
60.24 g
32.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (54g)
Tłuszcz
1.88 g
1.01 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
0.72 g

Witaminy w przepisie na chleb baltonowski

Na 100g
Na porcję (54g)
Witamina B6
0.20 mg
0.11 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Tiamina
0.67 mg
0.36 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.20 mg
Niacyna
5.69 mg
3.07 mg
Foliany
106.78 µg (mcg)
57.66 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb baltonowski

Na 100g
Na porcję (54g)
Sód
42.99 mg
23.21 mg
Potas
105.67 mg
57.06 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń
30.78 mg
16.62 mg
Fosfor
239.04 mg
129.08 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Magnez
73.21 mg
39.54 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Żelazo
5.07 mg
2.74 mg
Cynk
2.43 mg
1.31 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.16 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Mangan
2.41 mg
1.30 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba baltonowskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie baltonowskim

Lista alergenów dla chleba baltonowskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka żytnia typ 2000

Cena przygotowania chleba baltonowskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Zakwas żytni
50 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
175 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 175 g
Liczba porcji:
Razem
35.00
Łączny koszt
7.10
Jak oceniasz przepis na chleb baltonowski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób