Chipsy serowe
- Ser żółty - 1 kostka (250 g)
Przepis na chipsy serowe krok po kroku
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż porcje sera, delikatnie je ugnieć i uformuj z nich koła.
Chipsy serowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone chipsy wyciągnij z piekarnika i wystudź, następnie zdejmij je delikatnie z blaszki.
Gotowe chipsy podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.
Więcej informacji na temat chipsów serowych
Chipsy to przekąska - najbardziej popularne są chipsy ziemniaczane sterowane w postaci cienkich plastrów ziemniaczanych smażonych na głębokim tłuszczu. Do przygotowania domowych chipsów można wykorzystać również inne produkty spożywcze, w tym ser żółty. Pieczone chipsy serowe świetnie sprawdzą się jako przekąska. Domowe chipsy ze sera żółtego można podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pieczone chipsy serowe warto przygotować również jako przekąskę na wieczory filmowe. Prosty przepis na chipsy serowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebny będzie jedynie ser żółty.
A jak zrobić chipsy serowe w domu? Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż porcje sera, delikatnie je ugnieć i uformuj z nich koła. Chipsy serowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone chipsy wyciągnij z piekarnika i wystudź, następnie zdejmij je delikatnie z blaszki. Gotowe chipsy podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.
Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.
Podsumowując wiesz już, jak się robi chipsy serowe z piekarnika. Chipsy te świetnie sprawdza się jako słona przekąska serwowana podczas wielu imprez. Chipsy można przygotować również na wieczór filmowy. Chipsy serowe są dobre do spożycia po przestudzeniu i warto podać je z dodatkiem ulubionych sosów. Produkty niezbędne do przygotowania domowej przekąski dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w chipsach serowych
Lista alergenów dla chipsów serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze chipsów serowych
Chipsy serowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Chipsy przygotowane na bazie sera żółtego są kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.