Carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczane carpaccio z fetą i orzechami
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę podczas uroczystego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na doskonałą przekąskę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
529 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak - 3 średnie sztuki (600 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Miód (40 g)
  • Musztarda francuska (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, duży talerz

Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami krok po kroku

Buraki umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.

Buraki wystudź i obierz ze skórki.

Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu.

Orzechy włoskie upraż na patelni.

Posiekaj je drobno.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz.

Sosem polej buraki.

Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami.

Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę niezawierającą mięsa. Carpaccio jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi. Carpaccio można przygotować z gotowanych buraków dostępnych w supermarkecie lub ugotować je w domu własnoręcznie. Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, ser feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, miód, musztarda francuska, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić carpaccio z buraka z fetą i orzechami? Buraki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa. Buraki wystudź i obierz ze skórki. Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu. Orzechy włoskie upraż na patelni. Posiekaj je drobno. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz. Sosem polej buraki. Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Podsumowując carpaccio z buraków pieczonych jest idealne jako pyszna przekąska. Carpaccio można przygotować bez dodatku orzechów włoskich. Orzechy zamienić można na prażone pestki słonecznika lub dyni. Carpaccio jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Carpaccio można przygotować także z tartym serem typu parmezan.

Alergeny w carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą i orzechami

na 100g gotowej potrawy

Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Buraki świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej, gdyż zawierają dużą ilość składników mineralnych. Buraki są nisko kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
195.94
529.03
Białko (g)
4.56
12.31
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.49
Brak danych dla: miód, musztarda francuska.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
10.03
27.08
Węglowodany przyswajalne (g)
7.78
21.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
6.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
16.10
43.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.14
13.87
Tłuszcze nienasycone (g)
10.96
29.60
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.78
21.00
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.18
8.60
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.89
42.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
34.13
92.16
Witamina B6 (mg)
0.15
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.01
13.54
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina E (mg)
1.44
3.89
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.32
60.27
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Ryboflawina (mg)
0.19
0.52
Niacyna (mg)
0.50
1.35
Foliany (µg (mcg))
73.20
197.63
Beta karoten (µg (mcg))
14.55
39.29
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
345.62
933.16
Potas (mg)
239.97
647.93
Wapń (mg)
112.48
303.70
Fosfor (mg)
108.61
293.24
Magnez (mg)
28.60
77.22
Żelazo (mg)
1.06
2.86
Cynk (mg)
0.93
2.51
Miedź (mg)
0.13
0.35
Mangan (mg)
0.37
0.99
Brak danych dla: miód, musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z fetą i orzechami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Musztarda francuska
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
67.00