Calimocho

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Calimocho podane w szklance z cytryną.
Calimocho
Calimocho to hiszpański koktajl o niezwykle intensywnym smaku. To połączenie czerwonego wina i coli, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach.
Przygotowanie 10 min
188 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Wino czerwone wytrawne (100 g)
  • Coca cola (100 ml)
  • Lód (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na calimocho krok po kroku

Na dno szklanki wyłóż lód.

Do szklanki przelej wino i colę.

Całość zmieszaj razem łyżeczka.

Jak oceniasz przepis na calimocho
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat calimocho

Calimocho to hiszpański koktajl o niezwykle intensywnym smaku. To połączenie czerwonego wina i coli, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. To jeszcze mało popularny drink, który pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z Kraju Basków.

Przepis na calimocho to doskonały pomysł na koktajl alkoholowy, w którym łączy się czerwone wino z colą. Tak, do jego przygotowania potrzebne są jedynie te dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić calimocho, by powstał drink smaczny, a przy tym dobry na imprezę, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego prosty napój, który wcale nie jest banalny. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ten drink nie zawiera wiele składników, więc jest łatwy do przyrządzenia. Jest to hiszpańska propozycja, znana w kraju Basków od bardzo dawna. W Hiszpanii podawany jest w małych szklankach z dużą ilością lodu, dobrze wymieszane. Jednak początkowo Calimocho robione było w dużych plastikowych butelkach, naczyniach i polewane bezpośrednio z nich. A jeżeli zastanawiacie się jaki rodzaj wina wybrać, wszystko zależy od waszych upodobań. Świetnie sprawdza się wino półwytrawne, ale i wytrawne stworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową. Jeśli nie przepadasz za zbyt dużą słodyczą w drinkach, sięgnij raczej po tę drugą opcję. Pochodzący z kraju Basków drink, nazywany czasem pogardliwie cuba libre dla ubogich, jest odmianą Tinto de Verano, w którym bezalkoholowy składnik stanowi Coca-cola. Do przygotowania drinka stosuje się zazwyczaj najtańsze wytrawne wino. Ze względu na prostotę i dostępność składników, znany jest również w innych częściach świata. W Czechach taka mieszanka nazywana jest houba, w Mozambiku catamba, a na Węgrzech vörösbor kola.

Alergeny w calimocho

Lista alergenów dla calimocho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze calimocho

na 100g gotowej potrawy

Ten napój ze względu na duży udział alkoholu nie powinien gościć w codziennej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
82.17
189.00
Białko (g)
0.12
0.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
9.24
21.26
Węglowodany przyswajalne (g)
9.24
21.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny calimocho 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania calimocho

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone wytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Coca cola
100 ml
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Lód
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.00