Przepis na calimocho krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
  • Wino czerwone wytrawne 100 g
  • Coca cola 100 ml
  • Lód 30 g
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka

Na dno szklanki wyłóż lód.

Do szklanki przelej wino i colę.

Całość zmieszaj razem łyżeczka.

Calimocho podane w szklance z cytryną.
calimocho
Koszt przygotowania dania
3.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
151 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
90

Calimocho - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o calimocho

Calimocho to hiszpański koktajl o niezwykle intensywnym smaku. To połączenie czerwonego wina i coli, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. To jeszcze mało popularny drink, który pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z Kraju Basków.

Przepis na calimocho to doskonały pomysł na koktajl alkoholowy, w którym łączy się czerwone wino z colą. Tak, do jego przygotowania potrzebne są jedynie te dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić calimocho, by powstał drink smaczny, a przy tym dobry na imprezę, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego prosty napój, który wcale nie jest banalny. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ten drink nie zawiera wiele składników, więc jest łatwy do przyrządzenia. Jest to hiszpańska propozycja, znana w kraju Basków od bardzo dawna. W Hiszpanii podawany jest w małych szklankach z dużą ilością lodu, dobrze wymieszane. Jednak początkowo Calimocho robione było w dużych plastikowych butelkach, naczyniach i polewane bezpośrednio z nich. A jeżeli zastanawiacie się jaki rodzaj wina wybrać, wszystko zależy od waszych upodobań. Świetnie sprawdza się wino półwytrawne, ale i wytrawne stworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową. Jeśli nie przepadasz za zbyt dużą słodyczą w drinkach, sięgnij raczej po tę drugą opcję. Pochodzący z kraju Basków drink, nazywany czasem pogardliwie cuba libre dla ubogich, jest odmianą Tinto de Verano, w którym bezalkoholowy składnik stanowi Coca-cola. Do przygotowania drinka stosuje się zazwyczaj najtańsze wytrawne wino. Ze względu na prostotę i dostępność składników, znany jest również w innych częściach świata. W Czechach taka mieszanka nazywana jest houba, w Mozambiku catamba, a na Węgrzech vörösbor kola.

Wartości odżywcze calimocho

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny calimocho 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w calimocho

Lista alergenów dla calimocho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na calimocho nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • coca cola
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania calimocho

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone wytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Coca cola
100 ml
Lód
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na calimocho
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób