Calimocho
- Wino czerwone wytrawne (100 g)
- Coca cola (100 ml)
- Lód (30 g)
Przepis na calimocho krok po kroku
Na dno szklanki wyłóż lód.
Do szklanki przelej wino i colę.
Całość zmieszaj razem łyżeczka.
Więcej informacji na temat calimocho
Calimocho to hiszpański koktajl o niezwykle intensywnym smaku. To połączenie czerwonego wina i coli, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. To jeszcze mało popularny drink, który pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z Kraju Basków.
Przepis na calimocho to doskonały pomysł na koktajl alkoholowy, w którym łączy się czerwone wino z colą. Tak, do jego przygotowania potrzebne są jedynie te dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić calimocho, by powstał drink smaczny, a przy tym dobry na imprezę, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego prosty napój, który wcale nie jest banalny. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ten drink nie zawiera wiele składników, więc jest łatwy do przyrządzenia. Jest to hiszpańska propozycja, znana w kraju Basków od bardzo dawna. W Hiszpanii podawany jest w małych szklankach z dużą ilością lodu, dobrze wymieszane. Jednak początkowo Calimocho robione było w dużych plastikowych butelkach, naczyniach i polewane bezpośrednio z nich. A jeżeli zastanawiacie się jaki rodzaj wina wybrać, wszystko zależy od waszych upodobań. Świetnie sprawdza się wino półwytrawne, ale i wytrawne stworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową. Jeśli nie przepadasz za zbyt dużą słodyczą w drinkach, sięgnij raczej po tę drugą opcję. Pochodzący z kraju Basków drink, nazywany czasem pogardliwie cuba libre dla ubogich, jest odmianą Tinto de Verano, w którym bezalkoholowy składnik stanowi Coca-cola. Do przygotowania drinka stosuje się zazwyczaj najtańsze wytrawne wino. Ze względu na prostotę i dostępność składników, znany jest również w innych częściach świata. W Czechach taka mieszanka nazywana jest houba, w Mozambiku catamba, a na Węgrzech vörösbor kola.
Alergeny w calimocho
Lista alergenów dla calimocho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze calimocho
Ten napój ze względu na duży udział alkoholu nie powinien gościć w codziennej diecie zbyt często.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.