Calimero
- Espresso (50 ml)
- Mleko 2% (100 ml)
- Likier bombardino (100 ml)
Przepis na calimero krok po kroku
Bombardino podgrzej w rondelku.
Wlej do szklanki, dodaj spienione mleko i gorące espresso.
Udekoruj bitą śmietaną i posyp zmieloną kawą lub kakao.
Więcej informacji na temat calimero
Calimero to bardzo popularny, włoski drink alkoholowy z likierem bombardino i z bitą śmietaną. Najczęściej podawany jest na ciepło, na bazie kawy espresso i spienionego mleka. Kluczowym składnikiem jest jednak wspomniane bombardino. Możesz wykorzystać gotowy likier lub przygotować go samodzielnie z likieru jajecznego, whiskey, brandy lub rumu i bitej śmietany. Calimero to pyszny drink z bombardino z dodatkiem kawy i mleka. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od jednego z klientów górskiego bary w Lombardii, który po spróbowaniu tego drinka krzykną „È una bombarda!”. Stąd likier nazwano bombardino. Jak zrobić calimero, aby drink był naprawdę pyszny i dobry na każdą okazję? To bardzo proste. Potrzebujesz jedynie likieru bombardino, espresso, spienionego mleka oraz bitej śmietany. Z tych kilku składników powstaje smaczny, oryginalny drink. Najczęściej przygotowywany jest on zimą i jesienią, podczas mroźnych wieczorów, ponieważ jest bardzo rozgrzewający. To świetny pomysł na niecodzienny drink na imprezę, spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Możesz udekorować go zmieloną kawą lub naturalnym, niesłodzonym kakao. A jeśli lubisz bardziej słodkie napoje i drinki, możesz posłodzić go cukrem, syropem klonowym, karmelowym lub miodem. Pamiętaj, że drink jest dość kaloryczny ze względu na obecność bitej śmietany oraz spienionego, najczęściej pełnotłustego mleka. Warto też mieć na uwadze, że każdy rodzaj alkoholu, w każdej ilości ma negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego unikaj jego częstego spożycia pod każdą postacią. Jeśli chcesz, możesz spróbować przygotować wersję bezalkoholową, której smak będzie podobny, a Ty nie będziesz musiał/musiała martwić się obecnością alkoholu. Jeśli planujesz przygotować domowy, włoski drink calimero, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na calimero, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w calimero
Lista alergenów dla calimero przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na calimero nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- likier bombardino
Wartości odżywcze calimero
Pamiętaj, że każda dawka alkoholu może być szkodliwa dla zdrowia.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.