Bużenina
- Szynka wieprzowa surowa - 1 duży kawałek (1000 g)
- Słonina wieprzowa (300 g)
Przepis na bużenina krok po kroku
Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną.
Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc.
Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.
Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.
Więcej informacji na temat bużeniny
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w piekarniku. Potrawę podaje się na zimno i można ją przechowywać w lodówce przez około tydzień. Przepis na bużeninę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, słonina, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Jak zrobić bużeninę? Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc. Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.
Szynka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym w naszej diecie. Wspomaga procesy regeneracji. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz niektórych enzymów. Mięso wieprzowe zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Potas wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest niezbędny do prawidłowej regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Jest powszechnie stosowany ze względu na wiele swoich cennych właściwości.
Podsumowując bużenina to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Można z nią przygotować kanapki lub podać do alkoholu wysokoprocentowego. Bużenina zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest dość kaloryczna, dlatego osoby na dietach redukcyjnych nie powinny jej spożywać.
Alergeny w bużeninie
Lista alergenów dla bużeniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bużenina
Wartości odżywcze bużeniny
Bużenina to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest ono dość kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby na diecie redukcyjnej. Mięso wieprzowe zawiera dużo cholesterolu, dlatego unikaj jego spożycia, jeśli masz jego podwyższony poziom we krwi.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.