Bużenina

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bużenina podana na białym talerzu. Dookoła leżą ozdoby świąteczne.
Bużenina
Bużenina to tradycyjna białoruska przekąska podawana na zimno. Przygotowuje się ją na bazie pieczonego ze słoniną mięsa wieprzowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
515 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa 1 duży kawałek (1000 g)
  • Słonina wieprzowa (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na bużenina krok po kroku

Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną.

Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc.

Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.

Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.

Jak oceniasz przepis na bużenina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat bużeniny

Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w piekarniku. Potrawę podaje się na zimno i można ją przechowywać w lodówce przez około tydzień. Przepis na bużeninę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, słonina, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek.

Jak zrobić bużeninę? Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc. Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.

Szynka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym w naszej diecie. Wspomaga procesy regeneracji. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz niektórych enzymów. Mięso wieprzowe zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Potas wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest niezbędny do prawidłowej regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Jest powszechnie stosowany ze względu na wiele swoich cennych właściwości.

Podsumowując bużenina to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Można z nią przygotować kanapki lub podać do alkoholu wysokoprocentowego. Bużenina zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest dość kaloryczna, dlatego osoby na dietach redukcyjnych nie powinny jej spożywać.

Alergeny w bużeninie

Lista alergenów dla bużeniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bużenina

Wartości odżywcze bużeniny

na 100g gotowej potrawy

Bużenina to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest ono dość kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby na diecie redukcyjnej. Mięso wieprzowe zawiera dużo cholesterolu, dlatego unikaj jego spożycia, jeśli masz jego podwyższony poziom we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
396.62
515.60
Białko (g)
13.38
17.40
Fenyloalanina (mg)
0.53
0.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
37.62
48.90
Tłuszcze nasycone (g)
16.63
21.62
Tłuszcze nienasycone (g)
20.98
27.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.85
21.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.13
5.37
Cholesterol (mg)
78.08
101.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.31
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.63
Witamina C (mg)
0.54
0.70
Witamina D (µg (mcg))
0.96
1.25
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.57
0.74
Ryboflawina (mg)
0.15
0.20
Niacyna (mg)
3.52
4.57
Foliany (µg (mcg))
5.38
7.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
36.15
47.00
Potas (mg)
242.31
315.00
Wapń (mg)
3.85
5.00
Fosfor (mg)
153.08
199.00
Magnez (mg)
15.38
20.00
Żelazo (mg)
0.65
0.85
Cynk (mg)
1.51
1.96
Miedź (mg)
0.05
0.07
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny bużeniny 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bużeniny

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
1 duży kawałek
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Słonina wieprzowa
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Koszt składników
84.00