Przepis na bużenina krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, brytfanna

Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną.

Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc.

Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.

Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.

Bużenina podana na białym talerzu. Dookoła leżą ozdoby świąteczne.
Bużenina
Koszt przygotowania dania
78.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
515 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Bużenina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bużeninie

Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w piekarniku. Potrawę podaje się na zimno i można ją przechowywać w lodówce przez około tydzień. Przepis na bużeninę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, słonina, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek.

Jak zrobić bużeninę? Szynkę wieprzową natnij długim nożem i nafaszeruj słoniną. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pozostaw w lodówce na noc. Po tym czasie umieść mięso w brytfannie, dodaj rozciśnięte ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Po tym czasie pozostaw mięso, aż ostygnie i pokrój zimne w plastry.

Szynka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym w naszej diecie. Wspomaga procesy regeneracji. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz niektórych enzymów. Mięso wieprzowe zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Potas wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest niezbędny do prawidłowej regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Jest powszechnie stosowany ze względu na wiele swoich cennych właściwości.

Podsumowując bużenina to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Można z nią przygotować kanapki lub podać do alkoholu wysokoprocentowego. Bużenina zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest dość kaloryczna, dlatego osoby na dietach redukcyjnych nie powinny jej spożywać.

Wartości odżywcze bużeniny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
396.62 kcal
515.60 kcal
Białko
13.38 g
17.40 g
Fenyloalanina
0.53 mg
0.69 mg

Węglowodany w bużeninie

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
37.62 g
48.90 g
Tłuszcze nasycone
16.63 g
21.62 g
Tłuszcze nienasycone
20.98 g
27.28 g
Tłuszcze jednonasycone
16.85 g
21.91 g
Tłuszcze wielonasycone
4.13 g
5.37 g
Cholesterol
78.08 mg
101.50 mg

Witaminy w przepisie na bużenina

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.31 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
0.54 mg
0.70 mg
Witamina D
0.96 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.57 mg
0.74 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.20 mg
Niacyna
3.52 mg
4.57 mg
Foliany
5.38 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bużenina

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
36.15 mg
47.00 mg
Potas
242.31 mg
315.00 mg
Wapń
3.85 mg
5.00 mg
Fosfor
153.08 mg
199.00 mg
Magnez
15.38 mg
20.00 mg
Żelazo
0.65 mg
0.85 mg
Cynk
1.51 mg
1.96 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bużeniny 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bużeninie

Lista alergenów dla bużeniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bużenina

Cena przygotowania bużeniny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
1 duży kawałek
6.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Słonina wieprzowa
300 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na bużenina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.3% osób