Burrata
- Mleko 2% (2000 ml)
- Śmietana 18% (80 g)
- Podpuszczka (5 g)
Przepis na burratę krok po kroku
Mleko wlej do garnka i podgrzej.
W miseczce rozmieszaj podpuszczkę z 75 ml wody. Wlej ją do mleka i zamieszaj.
Odstaw mieszaninę w ciepłym miejscu w celu wytworzenia skrzepu.
Skrzep przełóż na durszlak, lekko odciskając, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru serwatki. Podziel go na mniejsze kawałki.
W garnuszku zagotuj wodę i lekko ją ostudź. Wrzuć do niej skrzep i formuj łyżką, do czasu aż będzie gładki.
Ser delikatnie wyciągnij łyżką na deseczkę i uformuj w kształcie kieszonki.
Gotowy ser przełóż do lodówki.
Więcej informacji na temat burraty
Burrata to serek, który jest popularny zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, jednak i w Polsce coraz częściej gości na talerzach. Jest kremowy, smaczny i delikatny. To tradycyjny ser z Włoch, który robi się z mleka krowiego, mozzarelli i śmietany.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burratę, by była domowa, a przy okazji naprawdę smaczna, to te sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Burratę można zjadać zarówno na zimno, jak i na ciepło. To wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka, które doskonale pasuje do sałatek, ale także makaronów, czy pizzy. Można dostać ją w sklepie, jednak wiadomo, że nic nie smakuje tak dobrze, jak produkt przygotowany własnoręcznie w domu. Zwłaszcza że jego stworzenie naprawdę nie jest tak trudne. Wystarczy tylko dobry garnek i durszlak lub sito. To podstawowe sprzęty, które na pewno każdy ma w swojej szafce kuchennej. Ser należy schładzać, więc przyda się również lodówka i odrobina cierpliwości. Może być podawany również dzieciom, ze względu na swój bardzo delikatny smak. To dodatek, który wspaniale odmieni każde, nawet najnudniejsze danie.
Przepis na burratę będzie świetną opcją dla każdego, kto chce znaleźć pomysł na wspaniały dodatek do wielu potraw, który można zrobić zupełnie samodzielnie w swoim domu. To najlepsze rozwiązanie dla miłośników serów. Tą można przygotować samodzielnie w domu. W dodatku nie potrzeba do tego skomplikowanych domowych sprzętów, czy dużego doświadczenia. Choć w sklepie bez problemu można znaleźć dobre sery, to jednak ten domowy smakuje po prostu obłędnie. W dodatku, gdy robi się go samodzielnie w domu, ma się pełny wgląd w to, co się w nim znajduje. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ser można użyć do wielu różnych dań. Świetnie smakuje na kanapkach, ale także jako dodatek do sałatek. Ze względu na swój lekko słodkawy smak można z niego przygotować pyszne śniadanie. Idealnie skomponuje się z warzywami, a najlepiej z pomidorami. Wspaniałą propozycją jest podanie go z pomidorami, jako sałatkę.
Alergeny w burracie
Lista alergenów dla burraty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
W przepisie na burratę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- podpuszczka
Wartości odżywcze burraty
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Węglowodany
(2085g)
Tłuszcze
(2085g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.