Bułki maślane
- Mąka pszenna typ 550 - 2,75 szklanki (500 g)
- Mleko 1,5% - 0,8 szklanki (200 ml)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 2 łyżki (25 g)
Przepis na bułki maślane krok po kroku
Mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem oraz drożdżami.
W garnku podgrzać mleko rozpuścić w nim masło i odstawić do ostygnięcia.
Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodać do mąki.
Zacząć zagniatać ciasto i dodać jedno całe jajko oraz żółtko z drugiego. Białko zostawimy aby posmarować później nim bułeczki.
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto podzielić na 16 części, uformować bułeczki i ułożyć je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem.
Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj białkiem z dodatkiem łyżki mleka.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Więcej informacji na temat bułek maślanych
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Pyszne bułki maślane to kolejna propozycja słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. Domowe, proste i wyśmienite bułeczki z delikatnym smakiem masła i mleka idealnie sprawdzą się jako podwieczorek z dodatkiem szklanki dobrego mleka czy z domowymi, pysznymi powidłami lub dżemem. Bułeczki możesz wykonać z kruszonką, która nadaje im dodatkowego smaku słodkiego, ale także jest chrupiącym elementem, który fajnie kontrastuje z puszystą i aksamitną bułeczką. Przepis na bułeczki maślane jest łatwy w wykonaniu. Jak zrobić maślane bułeczki oraz jak upiec bułki maślane dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Szybki przepis na śniadaniowe bułki maślane sprawi, że będziesz wykonywać je regularnie. Smaku klasycznych, domowych bułeczek nie pobije nawet wypiek z najlepszej piekarni.
Alergeny w bułkach maślanych
Lista alergenów dla bułek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek maślanych
Bułki maślane to klasyczne, drożdżowe słodkie bułeczki. Ponieważ wykonane są z białej mąki i cukru, powinny być spożywane okazjonalnie, dzięki temu nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(62g)
Węglowodany
(62g)
Tłuszcze
(62g)
Witaminy
(62g)
Składniki mineralne
(62g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.