Przepis na bottargę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, chilli
To będzie niezbędne
duży talerz

Ikrę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój.

Ułóż ją na krakersach skropionych oliwą z oliwek.

Całość skrop sokiem z cytryny i posyp chili.

Bottarga pokrojona i podana na desce drewnianej.
bottarga
Koszt przygotowania dania
5.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
104 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
45

Bottarga - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bottardze

Bottarga to jeden z tych przysmaków, które, choć nie brzmią zbyt dobrze, najpierw należy ich spróbować w odpowiednim daniu. Bottarga smakuje wspaniale z makaronem. Jeśli zastanawiasz się co to jest bottarga, spieszę z wyjaśnieniami. To suszona ikra. Najłatwiej w Polsce kupić tą z tuńczyka. Jednak tradycyjnie powinna być ona z cefala pospolitego. W tym przepisie znajdziesz inspirację jak powstaje bottarga po polsku.

Przepis na bottargę to super pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się na imprezę. To dobra opcja, by zaskoczyć wszystkich gości. Jest niezwykle smaczna, a przy tym ciekawa. Nazwa bottarga pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa „batarikh” oznaczającego ikrę. Nazwa ta w pełni opisuje zawartość tego dania. Jednak jedzenie jej bez dodatków nie ma większego sensu. Ma ona bowiem niezwykle intensywny, rybi smak. Wystarczy tylko jej odrobina, by całe danie pachniało i smakowało tak aromatycznie, jak ona. Dobrze przechowuje się w lodówce, wytrzymuje tam bardzo długo. Jest wspaniała także jako składnik sałaty z pomidorami i cebulą. Jednak najbardziej znana danie z bottargą to spaghetti okraszone starta ikrą, oliwą i sokiem z cytryny. Jednak co ciekawe, dania z bottargą mają pochodzenie fenickie. Bottarga była bowiem pożywieniem fenickich rybaków, którzy spędzali całe dnie na połowach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bottargę, by była pyszna i domowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja dla wszystkich miłośników ciekawych smaków. Wizualnie najbardziej atrakcyjną jest bottarga z cefala, ze względu na swój bursztynowy kolor. Ta z tuńczyka jest brązowa, jednak jej kolor, to tylko jedna z wielu cech, które są charakterystyczne. Jednak zdecydowanie bardziej charakterystyczny jest jej zapach. Bardzo mocny i rybi. Bottargę podaje się zwykle jako przystawkę lub z makaronem. Sprzedawana jest albo w kawałkach, albo starta w słoiczkach. Bottarga jest niezwykle droga, jednak ze względu na swój aromat, nie trzeba jej dużo, by stworzyć naprawdę miłą kompozycję smakową. Wystarczy odrobina, by cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Wartości odżywcze bottargi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(36g)
Energia (kalorie)
290.90 kcal
104.72 kcal
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Białko
3.94 g
1.42 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.21 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej

Węglowodany w bottardze

Na 100g
Na porcję
(36g)
Węglowodany
31.23 g
11.24 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.35 g
9.85 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.88 g
1.40 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(36g)
Tłuszcz
17.38 g
6.26 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.67 g
1.32 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.71 g
4.94 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.08 g
3.27 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.63 g
1.67 g
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bottargę

Na 100g
Na porcję
(36g)
Witamina A
130.66 µg (mcg)
47.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Witamina C
41.28 mg
14.86 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Witamina E
2.13 mg
0.77 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
0.75 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Foliany
62.90 µg (mcg)
22.64 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Beta karoten
1568.90 µg (mcg)
564.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bottargę

Na 100g
Na porcję
(36g)
Sód
306.83 mg
110.46 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Potas
289.14 mg
104.09 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Wapń
81.00 mg
29.16 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Fosfor
142.97 mg
51.47 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Magnez
45.31 mg
16.31 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Żelazo
3.49 mg
1.26 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Mangan
0.69 mg
0.25 mg
Brak danych dla: ikra z tuńczyka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bottargi 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bottardze

Lista alergenów dla bottargi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

W przepisie na bottargę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ikra z tuńczyka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bottargi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ikra z tuńczyka
25 g
Krakersy
60 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 60 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jak oceniasz przepis na bottargę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób