Bottarga

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona bottarga na desce.
Bottarga
Bottarga to jeden z tych przysmaków, które, choć nie brzmią zbyt dobrze, najpierw należy ich spróbować w odpowiednim daniu. Bottarga smakuje wspaniale z makaronem.
Przygotowanie 20 min
113 kcal
Kcal w porcji
36 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ikra z tuńczyka (25 g)
  • Krakersy (60 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, chilli
Sprzęt kuchenny
duży talerz

Przepis na bottargę krok po kroku

Ikrę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój.

Ułóż ją na krakersach skropionych oliwą z oliwek.

Całość skrop sokiem z cytryny i posyp chili.

Jak oceniasz przepis na bottargę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat bottargi

Bottarga to jeden z tych przysmaków, które, choć nie brzmią zbyt dobrze, najpierw należy ich spróbować w odpowiednim daniu. Bottarga smakuje wspaniale z makaronem. Jeśli zastanawiasz się co to jest bottarga, spieszę z wyjaśnieniami. To suszona ikra. Najłatwiej w Polsce kupić tą z tuńczyka. Jednak tradycyjnie powinna być ona z cefala pospolitego. W tym przepisie znajdziesz inspirację jak powstaje bottarga po polsku.

Przepis na bottargę to super pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się na imprezę. To dobra opcja, by zaskoczyć wszystkich gości. Jest niezwykle smaczna, a przy tym ciekawa. Nazwa bottarga pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa „batarikh” oznaczającego ikrę. Nazwa ta w pełni opisuje zawartość tego dania. Jednak jedzenie jej bez dodatków nie ma większego sensu. Ma ona bowiem niezwykle intensywny, rybi smak. Wystarczy tylko jej odrobina, by całe danie pachniało i smakowało tak aromatycznie, jak ona. Dobrze przechowuje się w lodówce, wytrzymuje tam bardzo długo. Jest wspaniała także jako składnik sałaty z pomidorami i cebulą. Jednak najbardziej znana danie z bottargą to spaghetti okraszone starta ikrą, oliwą i sokiem z cytryny. Jednak co ciekawe, dania z bottargą mają pochodzenie fenickie. Bottarga była bowiem pożywieniem fenickich rybaków, którzy spędzali całe dnie na połowach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bottargę, by była pyszna i domowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja dla wszystkich miłośników ciekawych smaków. Wizualnie najbardziej atrakcyjną jest bottarga z cefala, ze względu na swój bursztynowy kolor. Ta z tuńczyka jest brązowa, jednak jej kolor, to tylko jedna z wielu cech, które są charakterystyczne. Jednak zdecydowanie bardziej charakterystyczny jest jej zapach. Bardzo mocny i rybi. Bottargę podaje się zwykle jako przystawkę lub z makaronem. Sprzedawana jest albo w kawałkach, albo starta w słoiczkach. Bottarga jest niezwykle droga, jednak ze względu na swój aromat, nie trzeba jej dużo, by stworzyć naprawdę miłą kompozycję smakową. Wystarczy odrobina, by cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Alergeny w bottardze

Lista alergenów dla bottargi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ikra z tuńczyka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

Wartości odżywcze bottargi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(36g)
Energia (kcal)
315.55
113.60
Białko (g)
7.79
2.80
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(36g)
Węglowodany (g)
31.49
11.34
Węglowodany przyswajalne (g)
27.61
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.88
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(36g)
Tłuszcz (g)
18.48
6.65
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
14.45
5.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.37
3.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.09
1.83
Cholesterol (mg)
64.48
23.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(36g)
Witamina A (µg (mcg))
146.17
52.62
Witamina B6 (mg)
0.15
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
1.72
0.62
Witamina C (mg)
44.03
15.85
Witamina D (µg (mcg))
2.09
0.75
Witamina E (mg)
3.34
1.20
Retinol (µg (mcg))
15.52
5.59
Tiamina (mg)
0.19
0.07
Ryboflawina (mg)
0.22
0.08
Niacyna (mg)
2.38
0.86
Foliany (µg (mcg))
76.69
27.61
Beta karoten (µg (mcg))
1568.90
564.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(36g)
Sód (mg)
322.52
116.11
Potas (mg)
327.24
117.81
Wapń (mg)
84.79
30.53
Fosfor (mg)
212.28
76.42
Magnez (mg)
48.76
17.55
Żelazo (mg)
3.59
1.29
Cynk (mg)
1.18
0.43
Miedź (mg)
0.18
0.06
Mangan (mg)
0.69
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny bottargi 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bottargi

Koszt składników
97.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ikra z tuńczyka
25 g
70.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
13.46
Za 25 g
Krakersy
60 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 60 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
97.50