Banany w cieście francuskim

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Banany w cieście francuskim
Banany w cieście francuskim
Banany w cieście francuskim to bardzo prosta, ale niezwykle smaczna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ekspresowego gotowania.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
540 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (250 g)
  • Banan (800 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na banany w cieście francuskim krok po kroku

Banany obierz, skrop sokiem z cytryny.

Ułóż banany na cieście i zwiń w rulon, złożeniem pod spód. Posmaruj jajkiem.

Piecz w temperaturze.200 st. C, około 15 minut do zarumienienia.

Gotowe banany w cieście ostudź i posyp cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na banany w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat bananów w cieście francuskim

Banany w cieście francuskim to bardzo prosta, ale niezwykle smaczna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ekspresowego gotowania.

Przepis na banany w cieście francuskim to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Głównym składnikiem tego przepisu są oczywiście banany. To one sprawiają, że nie można koło tej przekąski przejść obojętnie. Choć w Polsce banany nie rosną, to są jednym z najpopularniejszych owoców. Zjadamy je w ogromnych ilościach i ciężko się dziwić. Są po prostu smaczne! Zwykle kochamy ich za wyjątkową słodycz, która po upieczeniu staje się jeszcze większa. Jednak to nie wszystko. Banany są nie tylko naprawdę smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dlatego warto włączyć je do swojego menu na co dzień. Dlaczego warto je jeść? Banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany posiadają duże ilości potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, banany są dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy B6.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić banany w cieście francuskim, by były pyszne i dobre dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Nie potrzebujesz do niego żadnego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy piekarnik i odrobina cierpliwości. To danie idealnie sprawdzi się na deser. To dlatego, że banany pieczone w piekarniku stają się delikatne i bardzo słodkie. Nie potrzeba im dodatkowego cukru. To smaczne danie, które posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Przepis możesz też dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Jeśli chcesz nieco zaszaleć w kuchni, wykorzystaj wiórki kokosowe, czekoladę, czy ulubiony dżem i dodaj je do bananów przed pieczeniem. Dzięki temu za każdym razem możesz cieszyć się innym smakiem tego ulubionego dania. Całość jest prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę ciekawa.

Alergeny w bananach w cieście francuskim

Lista alergenów dla bananów w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bananów w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
193.12
540.72
Białko (g)
3.02
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
26.39
73.90
Węglowodany przyswajalne (g)
24.21
67.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.19
6.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
9.17
25.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
8.23
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
17.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.00
14.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.44
Cholesterol (mg)
18.19
50.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
9.96
27.88
Witamina B6 (mg)
0.28
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.12
Witamina C (mg)
6.87
19.25
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.27
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.68
Retinol (µg (mcg))
7.82
21.90
Tiamina (mg)
0.11
0.32
Ryboflawina (mg)
0.56
1.57
Niacyna (mg)
1.17
3.27
Foliany (µg (mcg))
34.21
95.78
Beta karoten (µg (mcg))
18.51
51.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
63.00
176.41
Potas (mg)
276.71
774.79
Wapń (mg)
8.62
24.14
Fosfor (mg)
38.80
108.64
Magnez (mg)
23.45
65.66
Żelazo (mg)
0.84
2.35
Cynk (mg)
0.29
0.81
Miedź (mg)
0.09
0.24
Mangan (mg)
0.30
0.84
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananów w cieście francuskim 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bananów w cieście francuskim

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Banan
800 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 7
5.33
Za 800 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
22.60