Kalarepa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kalarepie oraz jakie alergie mogą powodować.
Kalarepa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kalarepy - tabela

Energia i białka

kalarepa Kalarepa gotowana
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kalarepie
Białko 1.70 g b/d
Fenyloalanina 0.04 mg b/d

Węglowodany w kalarepie

kalarepa Kalarepa gotowana
na 100 g na 100 g
Węglowodany 6.20 g b/d
Węglowodany przyswajalne 2.60 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.60 g b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

kalarepa Kalarepa gotowana
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.10 g b/d
Tłuszcze nasycone 0.04 g b/d
Tłuszcze nienasycone 0.06 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.05 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na kalarepę

kalarepa Kalarepa gotowana
na 100 g na 100 g
Witamina A 2.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 0.15 mg b/d
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C 62.00 mg b/d
Witamina D b/d b/d
Witamina E 0.48 mg b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.05 mg b/d
Ryboflawina 0.02 mg b/d
Niacyna 0.40 mg b/d
Foliany 16.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 22.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na kalarepę

kalarepa Kalarepa gotowana
na 100 g na 100 g
Sód 20.00 mg b/d
Potas 350.00 mg b/d
Wapń 24.00 mg b/d
Fosfor 46.00 mg b/d
Magnez 19.00 mg b/d
Żelazo 0.40 mg b/d
Cynk 0.03 mg b/d
Miedź 0.13 mg b/d
Mangan 0.14 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168424/nutrients
  • None

Alergie w kalarepie

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kalarepą

Przepisy z kalarepą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto