Przepis na kotlety z kalarepy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Obierz kalarepę i pokrój w dość grube plasterki.

Plastry kalarepy gotuj we wrzącej wodzie do miękkości, około 7-8 minut. Następnie odcedź i osusz.

Każdy plasterek najpierw obtocz w przyprawionej mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Kalarepa powinna być całkowicie pokryta panierką ze wszystkich stron.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z kalarepy ułożone na białym półmisku.
kotlety z kalarepy
Koszt przygotowania dania
7.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
678 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Kotlety z kalarepy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z kalarepy

Kotlety z kalarepy to świetna alternatywa dla mięsnego klasyka. Są smaczne, proste, a przy tym naprawdę bardzo sycące. To dobra opcja na wege obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety z kalarepy będzie świetną opcją dla każdego, kto szuka dobrej alternatywy dla mięsnych dań. Choć te kotleciki nie zawierają ani grama mięsa, są tak samo smaczne i sycące. Sprawdzą się świetnie jako ciekawy pomysł na pyszny roślinny posiłek. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką, ale również we wrapach, czy sałatkach. To opcja, która będzie dobra nie tylko dla wegetarian, gdyż warzyw w diecie nigdy zbyt wiele. Zwłaszcza jeśli chodzi o kalarepę, która, choć tania i łatwo dostępna nie gości w menu zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest niezwykle cennym składnikiem diety. Jej udział gwarantuje szereg pozytywnych działań dla organizmu. Ze względu na naprawdę sporą ilość antyoksydantów wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Kalarepa dostarcza witaminy C, która nie tylko jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, ale również wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. To również naprawdę dobre źródło wapnia. Pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i chroni przed osteoporozą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z kalarepy, które będą naprawdę smaczne, a przy okazji sprawdzą się idealnie na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego kotleciki, które zachwycają formą, kształtem, ale również smakiem. Świetnie smakują, a do ich przygotowania wcale nie trzeba wielu składników. Dzięki temu stanowią naprawdę prosty sposób na tani posiłek. Ten pomysł na pyszne, wegetariańskie, ale co najważniejsze łatwe i szybkie kotleciki można przygotować w kilkanaście minut. To dobre rozwiązanie dla osób, które jedzą tylko posiłki bez mięsa.

Wartości odżywcze kotletów z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kalorie)
216.72 kcal
678.35 kcal
Białko
5.68 g
17.77 g

Węglowodany w kotletach z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany
17.03 g
53.30 g
Węglowodany przyswajalne
14.73 g
46.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.30 g
7.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz
14.17 g
44.34 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
5.93 g
Tłuszcze nienasycone
12.27 g
38.41 g
Tłuszcze jednonasycone
8.53 g
26.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.74 g
11.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
64.44 mg
201.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina B6
0.13 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.47 mg
4.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.27 µg (mcg)
126.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód
104.44 mg
326.90 mg
Potas
236.31 mg
739.67 mg
Wapń
41.26 mg
129.14 mg
Fosfor
85.51 mg
267.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.41 mg
60.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.49 mg
4.67 mg
Cynk
0.48 mg
1.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalarepy 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kalarepy

Lista alergenów dla kotletów z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów z kalarepy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
330 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 330 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób